НБУ курс:

USD

41,41

+0,05

EUR

46,12

+0,12

Готівковий курс:

USD

41,60

41,50

EUR

46,15

46,00

У Мінагрополітики проаналізували, як вплинула посуха на врожай і ціни на продукти

У Мінагрополітики проаналізували, як вплинула посуха на врожай і ціни на продукти
Ілюстрація: ua.depositphotos.com

Негативний вплив складних погодних умов, особливо посухи, поки що не спричинив значних змін у врожайності та цінах на сільськогосподарські культури. Однак, наслідки можуть стати відчутними вже в 2025 році, зокрема через озимі культури.

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Про це повідомив перший заступник міністра агрополітики Тарас Висоцький.

За його словами, українські аграрії змогли адаптуватися до умов війни, і виробництво більшості категорій агропродукції стабілізувалося. Щодо овочів, фруктів і ягід, країна має достатнє внутрішнє забезпечення, і таких значних цінових стрибків, як у 2022 році, не очікується.

Однак, через зберігання продукції у сховищах можливі міжсезонні коливання цін навесні, а одним із головних факторів, що впливатимуть на ціни, стане доступність електроенергії.

Висоцький також зазначив, що через кліматичні зміни врожай зернових і олійних культур цього року зменшиться на 12%. Посуха вплинула на кормові культури, що спричинило зниження виробництва молока та, відповідно, підвищення цін на молочну продукцію.

Проте в інших секторах, таких як виробництво м’яса птиці, свинини, ВРХ і яєць, суттєвих змін не спостерігається.

Окремо він наголосив на хороших прогнозах щодо врожаю цукрових буряків, що дозволить виробити 1,6 млн тонн цукру, при внутрішньому споживанні 900 тис. тонн, що забезпечить і внутрішні потреби, і експорт.

Щодо гречки, врожай буде меншим, але запаси минулого року забезпечать достатню кількість продукції для ринку.

Додамо, що станом на серпень жнива в Україні підходили до завершення. Аграрії Буковини, Вінниччини, Київщини, Полтавщини, Одещини, Херсонщини, Кіровоградщини та Черкащини завершили збирання ранніх зернових та зернобобових культур. Загалом вже зібрано 27,3 млн тонн зернових та понад 3,3 млн тонн олійних. Новий врожай обмолочено на площі понад 7 741,4 тис. га, намолочено 30 640,2  тис. тонн.

Слід зауважити, що українська зернова асоціація погіршила прогноз потенційного врожаю в 2024 році в порівнянні з попереднім прогнозом – на 2,8 млн тонн до 71,8 млн тонн зернових та олійних.

Джерело фото: ua.depositphotos.com