Більше 80 компаній змагаються на звання кращого роботодавця у забезпеченні рівних можливостей для співробітників

Більше 80 українських підприємств подали заявки для участі у конкурсі Європейського Союзу "Рівні можливості: Кращий роботодавець 2010"
Забезпечте стрімке зростання та масштабування компанії у 2024-му! Отримайте алгоритм дій на Business Wisdom Summit.
10 квітня управлінці Арсенал Страхування, Uklon, TERWIN, Епіцентр та інших великих компаній поділяться перевіреними бізнес-рішеннями, які сприяють розвитку бізнесу під час війни.
Забронировать участие

практики у забезпеченні рівності співробітників вирішили продемонструвати провідні компанії, що працюють в Україні, включаючи, Ernst&Young, УніКредит Банк, Британська Рада, Порше Україна, Оболонь, Оранта, Банк Кіпру, та різних напрямів діяльності, від лікарень до будівельних компаній, фінансових установ, вищих навчальних закладів, телерадіокомпаній, типографій тощо. Переможців буде оголошено 9 грудня.

Провідна мета конкурсу – визначення українських компаній із найкращою політикою забезпечення рівності жінок та чоловіків, а також підвищення рівня інформованості з ґендерних питань на робочому місці.

Організаторами конкурсу виступають проект ЄС "Права жінок та дітей в Україні – комунікаційний компонент" та Міністерство України у справах сім’ї, молоді і спорту. Конкурс проводиться під егідою та за активної підтримки Міністерства праці та соціальної політики України, проекту ЄС та Міжнародної організації праці "Рівність жінок та чоловіків у світі праці" та Європейської бізнес асоціації.

Компанії мали змогу зареєструватися для участі у конкурсі на сайті www.rivnist.in.ua з 15 жовтня до 20 листопада. Наприкінці конкурсу буде обрано фіналістів у п’яти категоріях, а переможців буде нагороджено протягом гала події, що відбудеться 9 грудня у Києві.

"На нашому підприємстві працівники / працівниці отримують рівну оплату за працю однакової цінності незалежно від статі", – говорить Ксенія Кириляк, менеджерка зі зв'язків із громадськістю ДП "Видавництво і друкарня "Таврида", – "кожен працівник має рівні можливості у прийнятті ключових рішень".

"Розмір заробітної плати за працю нараховується на підставі трудового договору залежить від професійно-ділових якостей працівника, складності й умов виконуваної ним роботи, результатів останньої та господарської діяльності Товариства", – зазначає Тетяна Вєпрєва, менеджерка з персоналу ПрАТ "КІНТО", – "ми також йдемо назустріч, якщо працівник у силу певних обставин потребує гнучкого робочого графіку".

Тим часом гнучкий графік – найбільш сприятлива форма організації робочого часу для працівників та роботодавців. Такі висновки оприлюднені в останньому дослідженні Європейської Комісії.

"Гнучка організація робочого часу, установ по догляду за дітьми та іншими утриманцями, а також реалізація права на чергову відпустку, призводять до підвищення рівня зайнятості для жінок і чоловіків та більш стійкого рівня народжуваності", – говорить Вівіан Редінг, комісар ЄС з питань юстиції, основних прав і громадянства, – "за часів економічного спаду, гнучкий графік роботи може допомогти людям втриматися на своїх робочих місцях. Ми повинні продовжити прогрес, досягнутий в структурах ринку праці, що мають прихильність до сім'ї. Бо як гнучкість в організації робочого часу, так і гендерна рівність є важливими передумовами економічного відновлення".

Гнучкість у тривалості робочого часу є більш поширеною в Північній і Західної Європи, тоді як в Угорщині, Литви, Чехії, Естонії, Болгарії, Словаччини, Словенії та Румунії превалює традиційний 40-годинний робочий тиждень.

А ось Данія, Швеція, Німеччина, Фінляндія та Норвегія оцінені досить високо щодо гнучкої організації праці, де трохи більше половини всіх працівників практикують різні види гнучкості в робочий час.

Також слід зауважити, що більш індивідуалізований робочий графік має позитивний вплив на рівень зайнятості жінок і може допомогти співробітникам збалансувати роботу і особисте життя. Але водночас у більшості країн неповний робочий день (переважно для жінок) й досі є найпоширенішим у низькооплачуваних секторах із низькими кар'єрними можливостями та професійною підготовкою.

Культура виробництва теж відіграє велику роль. Тому допоки гнучкість вважатиметься суто "жіночим" способом організації робочого часу, гнучкі робочі графіки, скоріш за все, тільки посилюватимуть гендерні відмінності, а не змінюватимуть їх. Проте, висновки європейських експертів зводяться до того, що за часів теперішньої економічної кризи саме гнучкий графік роботи допоможе роботодавцям пристосуватися до нових економічних умов. А тому й питання нібито гендерної нерівності щодо гнучкості роботи поки стає другорядним.

Будь ласка, звертайтеся за додатковою інформацією до Анастасії Троцької, менеджерки зі зв’язків із громадськістю проекту ЄС "Права жінок та дітей в Україні – комунікаційний компонент", тел: (+38 044) 278 3376 / 288 2726, моб.: +38 095 139 93 52, ел. адреса: [email protected]