Названо кількість підприємств, що переїхали через війну у безпечні регіони з лютого 2022 року

Фото: ua.depositphotos.com
Фото: ua.depositphotos.com

З лютого 2022 року в Україні за програмою релокації у більш безпечні регіони переїхали 840 підприємств, з яких 667 вже працюють на новому місці. Про це свідчить інформація сервісу моніторингу офіційних даних "Опендатабот".

Наразі за урядовою програмою підприємства можуть перевезти виробничі потужності з територій, що наближені або знаходяться у зоні бойових дій, до 16 регіонів країни.

Найбільша частина бізнесів для нового місця роботи обрала Закарпатську та Львівську області - по 120 та 199 компаній відповідно. До Чернівецької області переїхали 78 релокантів, а до Івано-Франківської - 70.

65 обрали Дніпропетровську область, 62 - Хмельницьку, 51 - Тернопільську, 49 - Київську, 43 - Вінницьку, 24 - Черкаську, 19 - Полтавську, 18 - Волинську, 17 - Кіровоградську, 16 - Рівненську, 6 - Житомирську, 3 - Одеську.

Програма релокації підприємств

Нагадаємо що Міністерство економіки реалізує програму з релокації українських підприємств, що перебувають на території бойових дій, ще з перших тижнів війни. До програми може долучитися будь-яке підприємство, що хоче здійснити повну або часткову релокацію своїх потужностей.

Для цього потрібно подати заявку на переміщення, вказавши спеціалізацію підприємства, кількість працівників, можливості виробництва, потреби у виробничому приміщенні, сировині, розміщенні співробітників, а також спосіб транспортування.

Подати заявку можна в особистому кабінеті через один з електронних майданчиків що опрацьовує запити бізнесу, - Національна електронна біржа, SmartTender чи E-Tender. Через них же, а також через сервіс Zakupki.Prom можна розмістити об'єкти чи пропозиції для допомоги бізнесу, що релокується.

Жодних підстав для відмові у переміщенні бізнесу не встановлено, але треба враховувати першочерговість розгляду заявки, можливість демонтажу, наявність локації з необхідними умовами для роботи в приймаючих регіонах та черговість перевезення.

Після ухвалення Мінекономіки позитивного рішення про переміщення підприємство отримає пакет державної підтримки, що включає підбір місця розташування для підприємства, допомогу з перевезенням на нову локацію, сприяння в розселенні працівників та пошуку нових співробітників, підтримку у відновленні логістики, закупівлі сировини та пошуку ринків збуту.

Переміщення підприємств здійснюється або самостійно, або силами "Укрзалізниці", або силами "Укрпошти". Також можуть залучатися в якості субпідрядників інші перевізники в залежності від потреб підприємства.

Джерело фото: ua.depositphotos.com