Кабмін зобов'язав 6 держкомпаній сплатити до бюджету 50% дивідендів до 29 лютого

Кабмін зобов'язав 6 держкомпаній сплатити до бюджету 50% дивідендів до 29 лютого
Фото: Depositphotos

Шість акціонерних товариств повинні до 29 лютого 2024 року забезпечити авансове перерахування до держбюджету не менше ніж 50% річних дивідендів на державну частку від результатів господарської діяльності у 2023 році. 

Про це заявили у Мінекономіки.

Зазначається, що відповідне розпорядження № 163-р щодо тих товариств, де Кабмін є органом управління, уряд затвердив 27 лютого.

"Уряд, як акціонер, ухвалив рішення спрямувати у держбюджет частину дивідендів компаній, для яких він є органом управління. Це обумовлено необхідністю поповнення державного бюджету в умовах повномасштабної війни для фінансування видатків держави",- зазначив заступник міністра економіки України Олексій Соболев.

Згідно з розпорядженням, необхідно забезпечити до 29 лютого 2024 року авансове перерахування до державного бюджету річних дивідендів, виходячи з розміру прибутку, розрахованого за прогнозними показниками результатів фінансово-господарської діяльності у 2023 році, у розмірі не менш як 50% суми річних дивідендів.

Рішення стосується таких компаній:

  • АТ "НАК "Нафтогаз України";  
  • АТ "Українська залізниця"; 
  • АТ "Укроборонпром";
  • ПрАт "Укргідроенерго";
  • АТ "Українські енергетичні машини";
  • ПрАТ "Нижньодністровська ГЕС".

За даними Міністерства фінансів, це дозволить забезпечити надходження до державного бюджету у лютому на 3 млрд грн.

Додамо, що "Укргідроенерго" вже перерахувало до державного бюджету 1,75 млрд гривень дивідендів. У компанії зазначили, що це авансовий платіж за результатами господарської діяльності у 2023 році.

""Укргідроенерго" – соціально відповідальна компанія. Своєчасна сплата податків та дивідендів у воєнний час надзвичайно важлива задля підтримки ЗСУ та держави в цілому. Тому компанія продовжує виконувати важливу соціально-економічну місію та в повному обсязі сплачує податки і збори в бюджет країни", - йдеться в повідомленні компанії.

Також там повідомили, що у 2023 році "Укргідроенерго" сплатило 8,3 млрд гривень до державного бюджету, в тому числі і дивідендів.

Своєю чергою "Укрзалізниця" також сплатила в держбюджет свою частину дивідендів за 2023 рік. За повідомленням пресслужби, компанія за підсумками діяльності у 2023 році перерахувала до державного бюджету України 1,259 млрд грн авансового внеску з дивідендів.

"Чітко виконуємо всі свої зобов’язання перед державою та розпочинаємо сплату дивідендів. Це перший авансовий платіж, адже ще фіналізуємо консолідований звіт, який чітко визначить наш прибуток за підсумками роботи у 2023 році. Ці виплати та їх оперативність надважливі для фінансування потреб держави, зокрема її обороноздатності", – зазначив голова правління АТ "Укрзалізниця" Євген Лященко.

Нагадаємо, у лютому 2024 року Кабмін встановив для держпідприємств базовий норматив виплати дивідендів на рівні 80%. Такий норматив стосується усіх господарських товариств, у статутному капіталі яких є корпоративні права держави, а також господарських товариств, 50% і більше акцій яких належать повністю державним підприємствам.

При цьому Кабмін також встановив індивідуальні ставки виплати дивідендів для низки держпідприємств. Так, ставка для "Укрзалізниці" - 50%.

Фото: ua.depositphotos.com