Трейдинг — це бізнес, який може бути успішним навіть у кризові часи — Дмитро Ротар

Трейдинг — це бізнес, який може бути успішним навіть у кризові часи — Дмитро Ротар
Трейдинг сьогодні доступний кожному, і він може стати як основним видом бізнесу, так і додатковим. Крім того, заробляти на фінансових ринках можна як в благополучні для економіки часи, так і в ситуації криз, каже економічний експерт Дмитро Ротар

2020 рік став справжнім викликом для приватного сектору — великі, середні і малі підприємці вимушені були скорочувати штат, втрачати дохід та закриватися. А ті, хто встояв, мав негайно адаптуватися до нових реалій та перелаштовувати усі робочі процеси.

Про те, як пережити локдаун і не просто не закритися, але й збільшити клієнтську базу та розширити лінійку пропонованих послуг у інтерв’ю для Delo.ua розповів представник компанії Центр біржових технологій — економічний експерт Дмитро Ротар.

Дмитре, компанія ЦБТ працює у сфері освітньо-консультаційних послуг. Якщо говорити про підсумки 2020 року, які події з життя компанії ви б виділили? Чим можете пишатися, з якими труднощами довелося зіткнутися?

– 2020 рік був для компанії більш ніж насиченим. Були і перемоги, та були, безумовно і труднощі, з якими довелося стикнутися. Вони були викликані в першу чергу пандемією коронавірусу та карантинними обмеженнями. Однак, не зважаючи на важкі часи, компанія не просто продовжила успішно працювати, але й розширила межі своєї діяльності і вдосконалила свої підходи до навчання для того, щоб успіх клієнтів на фінансових ринках не залежав від усіх подій, що відбувалися цьогоріч.

Мало того, в той час, коли багато з людей в країні залишилися без роботи, у багатьох збанкрутував бізнес, наші випускники та клієнти за допомогою отриманих в ЦБТ знань продовжували заробляти на фінансових ринках і примножувати свої капітали. Крім цього, в той час, як більшості компаній та підприємств доводилося звільняти свій персонал, скорочувати його або просто не виплачувати заробітну плату через фінансові труднощі, наша компанія, хоч це також було не так легко і просто, продовжувала вчасно виконувати свої зарплатні зобов'язання, а також набирати нових працівників для розширення власного бізнесу.

Карантин і локдаун стали серйозним випробуванням для багатьох видів бізнесу. Як ЦБТ, як консалтингова та навчальна компанія, справлялася з викликами 2020 року? Чи допомогло це освоїти нові методи роботи і підлаштуватися під вимоги часу або ж ускладнило роботу у вашій сфері?

– Справді, карантин і локдаун — це те, що ускладнило життя всім. І звісно, мабуть, не знайдеться жодної людини, яка б тією чи іншою мірою не постраждала від цього. Але для того, щоб не піддатися цим негативним ризикам сучасності, для того, щоб не збанкрутувати, а навпаки розвинути свій успіх, багатьом компаніям, в тому числі і Центру біржових технологій, довелося пристосовуватися до тих обставин, які склалися! Фактично весь світ перевернувся, а бізнес великою мірою перейшов в онлайн-режим роботи.

Тому і нашій компанії довелося змінювати свої форми і методи роботи. Для прикладу, замість щотижневих навчальних семінарів, які проводилися в офісах компанії, ми почали проводити двічі або й тричі на тиждень онлайн-вебінари. Навчання трейдингу, яке постійно проходило в офісах, також перейшло на дистанційний формат. Індивідуальні консультації також почали проводитися, як в офлайн, так і в онлайн-формі. Крім того, ми почали розширювати свою навчальну програму у бік сучасних технологій трейдингу. Тепер ми навчаємо своїх клієнтів ще й роботі з торговими роботами та  штучним інтелектом.

Але головне в цьому всьому інше — ніякий карантин не відмінив нашу взаємодію з клієнтами. В якій би то формі не було б, але Центр біржових технологій продовжував проводити навчання для клієнтів, а також надавати всім бажаючим та всім, хто цього потребував, індивідуальні консультації, для того, щоб клієнти відчували підтримку і впевненість у завтрашньому дні хоча б з нашої сторони.

Чи стежили ви за світовими практиками антикризових програм для вашої сфери бізнесу? Можете навести приклад кейса/стратегії, яку ви, як економічний експерт і бізнесмен, можете назвати успішною або універсальною?

– Звичайно, ми постійно слідкуємо за такого роду світовими практиками антикризових програм. Тим паче, в умовах, коли, як казав колись відомий Джон Д. Рокфеллер, "наше благополуччя залежить від наших власних рішень". Зараз такий час, коли потрібно здобувати більше знань, оволодівати різного роду інформацією, яка в той чи інший період життя може нам справді допомогти. Ми не знаємо, якого роду інша загроза нашому бізнесу може виникнути завтра, проте наш обов’язок завжди бути готовими до таких змін.

В таких умовах, як на мене, особливої цінності для будь-якого бізнесу набуває метод SWOT-аналізу, який є особливо ефективним в процесі стратегічного планування і полягає у виявленні факторів впливу внутрішнього та зовнішнього середовищ. Саме розуміння того, що нас чекає, та готовність до цього, допоможе нам розвинути власний бізнес за будь-яких обставин. А далі — це вже лише питання бажання. І, як казав один із найвідоміших американських інвесторів У. Баффет, "нам не потрібно бути розумнішими за інших. Ми повинні бути більш дисципліновані, ніж інші". Лише наполеглива і дисциплінована праця кожної людини приведе її до успіху, в тому числі і фінансового. 

Трейдинг вважається стійким до будь-яких криз напрямком бізнесу. Можете розповісти нашим читачам, чому?

– Це справді так, адже трейдинг — це бізнес, який можна підлаштувати під себе. Він дає можливість самостійно підбирати найбільш підходящі інструменти для заробітку на рості або падінні ціни на них, самостійно аналізувати ринок для виявлення потенційної точки входу, а головне — обмежувати свої ризики на допустимому для себе рівні. Ризики є всюди, для того, щоб вони стали керованими і треба навчатися.

Керуючись історичними даними, новинами світової економіки і політики, а також актуальною інформацією з тієї чи іншої сфери бізнесу, можна визначити для себе прибуткові активи, на яких можна справді успішно в той або інший момент часу торгувати і досить гарно заробляти.

І щоб цей бізнес став справді прибутковим для трейдера, необхідно навчитися реагувати на будь-які події, кризи та економічні потрясіння і правильно визначати відповідний момент входу на ринок і виходу з нього, відкинувши емоції та інтуїцію. Потрібно враховувати те, що трейдинг — це бізнес, який має свої чітко визначені правила, і лише їх дотримання стане запорукою успіху кожного за будь-яких обставин.

Якщо говорити про ваших клієнтів, чи фіксували ви зростання інтересу до навчання трейдингу серед українців в 2020 році? Чим ви можете це пояснити?

– Звичайно, в 2020 році ми спостерігали зростання інтересу українців до навчання трейдингу. Це було зумовлено декількома причинами. Перша — це те, що загалом цей бізнес, який досить популярний в США, Європі тощо, все більшої популярності набирає і в Україні.

По-друге, за умов, коли українцям доводилося сидіти вдома на карантині, без роботи, без основного бізнесу, вони шукали для себе нові варіанти та способи для заробітку, і в цьому випадку трейдинг є одним із найбільш підходящих, оскільки дає можливість, не виходячи з дому, з будь-якого куточку України або світу, здійснювати торгові операції і заробляти. І третя причина — це те, що з кожним роком прибутки наших випускників і клієнтів зростають.

Враховуючи таку тенденцію, кожен хоче також бути в числі тих, хто зможе таким чином примножувати свої капітали. Тим паче, що якість нашого навчання також з кожним роком зростає, адже з'являються нові прибуткові тактики і стратегії, алгоритми успішної торгівлі, які ми постійно доносимо до наших клієнтів і ділимося з ними.

Чому люди зазвичай приходять в трейдинг? З яким запитом ваших клієнтів ви найчастіше стикаєтеся?

– Найчастіше люди приходять в трейдинг аби навчитись торгувати на валюті, акціях, дорогоцінних металах, криптовалюті тощо і заробляти на цьому подібно тому, як заробляють мільйонери з Уолл-Стріт.

Адже трейдинг доступний кожному, і він може стати як основним видом бізнесу, так і додатковим. Крім того, заробляти на фінансових ринках можна як в благополучні для економіки часи, так і в ситуації криз.

Ті, хто це зрозумів і ті, хто вже усвідомив, що за трейдингом майбутнє і в Україні, відповідно, і починають активно цікавитися даною сферою і записуватися на навчання. Ну а для всіх інших, хто ще не знайомий навіть з таким поняттям, ми і проводимо безкоштовні семінари, вебінари та лекційні заняття, основною метою яких є підвищення рівня фінансової грамотності, адже лише фінансова грамотна людина може стати успішною.

Які послуги зараз надає ЦБТ для своїх клієнтів?

– На сьогоднішній день компанія Центр біржових технологій надає навчально-консультаційні послуги з метою підвищення рівня фінансової грамотності населення. Тобто в навчальних цілях проводяться безкоштовні заняття (семінари, вебінари, лекції, майстер-класи) з питань фінансів та інвестування, а також базові і професійні платні курси навчання (групові та індивідуальні) з основ торгівлі на фінансових ринках.

Також компанія надає необхідну інформацію клієнтам щодо можливостей заробітку на фінансових ринках, забезпечує їх аналітикою та актуальними даними світової економіки. Окрім того, невід'ємною і важливою складовою нашої діяльності є забезпечення консультативної підтримки клієнтів як з питань їхньої активної торгівлі на ринках, так і з приводу підбору та формування оптимальних варіантів пасивного заробітку в даному виді бізнесу.

Які плани у Центру біржових технологій на 2021 рік?

– На 2021 рік у компанії Центр біржових технологій досить багато планів, які в принципі з року в рік не змінюються, а лише набувають все більшого масштабу. І зараз всі наші плани пов'язані з тим, щоб кожен клієнт відчув разом з нами впевненість у завтрашньому дні. Підвищення рівня фінансової грамотності населення, а також забезпечення для кожного громадянина можливостей організації стабільного пасивного заробітку — це та мета, яку ми прагнемо досягти з самого початку діяльності компанії.

Ми будемо продовжувати розвиватися, удосконалювати методики своєї роботи, підбирати ще кращі та прибутковіші проекти для наших клієнтів, а також забезпечувати їх якісними послугами, для того щоб кожен бажаючий навчився керувати своїм капіталом, міг оволодіти бізнесом на фінансових ринках і справді пристойно заробляти, незважаючи на економічну чи політичну ситуацію в країні. Крім того, у 2021 році ми плануємо розширити соціальні активності компанії та започаткувати ряд освітніх, соціальних та благодійних ініціатив.