НБУ курс:

USD

41,20

+0,01

EUR

44,96

--0,07

Готівковий курс:

USD

41,49

41,43

EUR

45,50

45,35

Гарантії походження електроенергії: перші кроки, торгівля та стимулювання попиту

НКРЕКП у жовтні 2024 р. видала перші гарантії походження електроенергії, виробленої з відновлюваних джерел – для ПрАТ “Укргідроенерго” на загальний обсяг 96 441 МВт·год. 

З середини серпня цього року вже понад 900 користувачів створили облікові записи у реєстрі гарантій походження. Слід зауважити, що цей крок (створення облікового запису) є обов’язковим для виробників електроенергії з ВДЕ з державною підтримкою, "зелений" тариф або feed-in-premium. Наразі кінцевий термін реєстрації  31 жовтня. Для інших  все за бажанням.

Виробництво електроенергії з ВДЕ в Україні (СЕС, ВЕС, біомаса, МГЕС) за місяць, тис. МВт·год

Джерело: моніторинг ExProElectricity

Згідно з Законом про "зелену трансформацію" № 3220-IX, гарантія походження електричної енергії, виробленої з ВДЕ,  електронний документ, сформований на основі відомостей з реєстру гарантій походження електричної енергії, виробленої з ВДЕ який підтверджує, що визначена кількість електричної енергії вироблена з ВДЕ, підтверджує її екологічну цінність і засвідчує права, пов'язані з позитивним ефектом від виробництва електричної енергії з ВДЕ. Якщо коротко, це маркування електроенергії з ВДЕ та один із заходів стимулювання розвитку "зеленої" енергетики.

"Оператор ринку" та "Українська енергетична біржа" відкривають свої платформи для торгівлі гарантіями походження. На майданчику "Оператора ринку" торгівля здійснюватиметься стандартизованими (формуються ОР) та спеціальними продуктами (формуються індивідуально ініціатором торгів), доступно два види торгів: безперервні та індивідуальні. На УЕБ організовані торги стартують 1 листопада.

Наразі для українського споживача маркування "зеленої" електроенергії не є першочерговою потребою, проте в умовах європейської інтеграції та зобовʼязань щодо розвитку ВДЕ зміна користувацького mindset буде швидко змінюватись.

Але поки головною проблемою залишається стимулювання попиту на гарантії походження електроенергії з ВДЕ. Наразі український бізнес, особливо той, що працює і на європейських ринках, починає впроваджувати принципи сталого розвитку та ESG. Корпорації все частіше піклуються про власне "зелене" позиціювання, корпоративну соціальну відповідальність та вклад в екологію. В рамках цього маркування електроенергії стане обов’язковим кроком. Також, до мотивуючих передумов відносимо стимулюючу податкову політику, встановлення обов’язкової частки ВДЕ у споживанні, "зелені сертифікати" як механізми підтримки тощо. Зокрема, в "Укргідроенерго", яка отримала перші гарантії походження в Україні, вказали, що потенційний покупець електроенергії зможе розраховувати на стимули з боку держави та міжнародних організацій: зниження податків, або участі у програмах підтримки "зелених" технологій.

В Montel вказують, що постачальники задля максимізації переваг гарантій походження мають включати їх до своїх торгових пропозицій, надавши можливість споживачам вибрати потрібну частку ВДЕ у власному споживанні.

Поки Україна лише на початковому етапі, в країнах ЄС вже очікують від 2024 року рекордів. За даними AIB, з 2019 по 2023 обсяг транзакцій по гарантіях походження зріс з 676 ТВт·год до 987 ТВт·год, тобто +46%.