Іспанія стала найбільшим покупцем російського газу серед країн ЄС

Іспанія стала найбільшим покупцем російського газу серед країн ЄС
Іспанія продовжує імпортувати російський газ. Фото: Depositphotos

Імпорт скрапленого природного газу з Росії до Іспанії зріс на 84% з початку війни в Україні, підкреслюючи, наскільки Європа залишається залежною від Москви, незважаючи на спроби скоротити енергетичні зв’язки.

Про це повідомляє Bloomberg.

Як пише видання, залежність Іспанії  від російського СПГ, ймовірно, приверне увагу політиків ЄС, деякі з яких закликають скоротити доходи Москви після її вторгнення в Україну.

Минулого тижня комісар ЄС із енергетики Кадрі Сімсон закликала припинити ці поставки, заявивши, що європейським компаніям не слід продовжувати довгострокові контракти після закінчення терміну дії поточних. 

Зазначається, що Іспанія є найбільшим покупцем російського газу в ЄС цього року, за нею йдуть Бельгія та Франція. За даними Центру досліджень енергетики та чистого повітря, Іспанія також найбільше витрачає коштів на нафту й газ із Москви серед країн ЄС — 944 мільйони євро (1 мільярд доларів). 

Іспанія отримує російський газ, оскільки її компанія Naturgy Energy Group SA має 20-річний контракт на закупівлю блакитного палива до 2038 року. Згідно з даними оператора мережі Enagas SA, імпорт з березня 2022 року по лютий цього року зріс до 61 344 гігават-годин, порівняно з 33 305 гігават-годин за той же період минулого року . Закупівлі палива в США за цей період зросли на 48%.

Російський ЗПГ становив 14% від загального обсягу поставок Іспанії за цей період, збільшившись на 6,2 %.

Видання зауважує, що ЗПГ з Росії становив близько 16% від загального імпорту палива в Західну Європу минулого місяця, 

Нагадаємо, наприкінці лютого ​​голова комітету Європарламенту з промисловості, досліджень та енергетики Крістіан Сілвіу-Бушой заявив, що ЄС рішуче налаштований реалізувати нову енергетичну стратегію REPOWER. Ця програма дозволить повністю відмовитися від поставок газу з РФ завдяки, зокрема, заміні блакитного палива на відновлюваний водень та збільшення поставок скрапленого газу зі США.