НБУ курс:

USD

41,41

+0,05

EUR

46,12

+0,12

Готівковий курс:

USD

41,80

41,72

EUR

46,60

46,44

Підсумки літа на ринку електроенергії: імпорт, ціни, кадри

Влітку 2024-го року Україна збільшила імпорт електроенергії в 9 разів, середньозважена ціна на ринку перевищила позначку в 5500 грн/МВт·год, а кадрові рішення викликають все більше запитань. 

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Імпорт та експорт електроенергії

У червні-серпні 2024 р. Україна імпортувала понад 2,1 млн МВт·год електроенергії, що в 9 разів більше ніж обсяги за аналогічний період 2023 р. та майже втричі більше за весь імпорт минулого року. Найбільше у структурі поставок зайняла Угорщина (43%), на другому місці – Словаччина (20%). Найменше електроенергії поставили з Молдови. Слід окремо зазначити, що Молдова не має значних власних потужностей, тому частина імпорту за цим напрямом – це реімпорт з Румунії.

Найбільше електроенергії з-закордону було поставлено у червні, майже 860 тис. МВт·год. У липні було імпортовано майже 840 тис. МВт·год, у серпні – значно менше, 473 тис. МВт·год.

  Імпорт електроенергії помісячно, червень-серпень 2023 р. та 2024 р., МВт·год. Джерело: моніторинг ExPro Electricity, ENTSO-E Transparency Platform

За літо Україна витратила на імпортну електроенергію близько €270 млн. Електроенергія з ЄС стала важливим фактором для українського ринку, закриваючи частину потреб у споживанні. Водночас, додатково ще залучалась аварійна допомога від країн-сусідів, яка коштує значно дорожче за комерційний імпорт.

За ці 3 місяці не було експортованого жодного мегавата. Експорт повністю відсутній з 12 травня і поки найближчим часом не передбачається, враховуючи наслідки останньої атаки росії на енергетичну інфраструктуру наприкінці серпня.

Ціна електроенергії

З червня 2024 р. зросли ціни на електроенергію для населення та бізнесу. За рішенням Кабінету Міністрів, з першого місяця літа тариф для побутових споживачів зріс на 63% - до 4,32 грн/кВт·год.

Також, з 1 червня запрацювали нові граничні цінові обмеження на короткострокових сегментах ринку, що вплинуло на загальну кінцеву вартість електроенергії для промисловості та бізнесу. Середньозважена ціна на ринку "на добу наперед" (сегменті, що займає близько 25% від усього ринку електроенергії) у червні зросла на 24% до ціни травня – до 5400 грн/МВт·год, у липні, за значного дефіциту, вартість сягнула майже 6000 грн/МВт·год, а за підсумками серпня показник дещо опустився – до 5738 грн/МВт·год.

Найбільш дорогими годинами і надалі лишається "вечірній пік" - період з 18 до 23 години, коли ціна часто сягає верхнього обмеження у 9000 грн/МВт·год.

Подорожчання електроенергії як для населення, так і для бізнесу вплинуло на інфляцію в країні. Проте кроки стосовно тарифів та прайс-кепів були вимушеними та необхідними з огляду на необхідність залучення імпортної електроенергії та отримання додаткового ресурсу на відновлення пошкоджених об’єктів.

Кадри

Кадри залишаються і надалі найбільш обговорюваною темою. Після швидких змін у Енергорегуляторі та скандального хабаря в півмільйона доларів для заступника міністра енергетики Галущенка, Олександра Хейла, суспільного резонансу зазнала ініціатива щодо звільнення Володимира Кудрицького з посади голови правління НЕК "Укренерго". Таке рішення було прийняте на засіданні Ставки Верховного Головнокомандувача. Остаточне рішення має прийняти наглядова рада системного оператора, яка складається з шести членів – Педер Андреасен, Даніель Доббені, Роман Піонковський (незалежні члени), Юрій Токарський, Олександр Баранюк, Юрій Бойко (представники держави). Засідання призначено на 2 вересня. Проти зміни керівника "Укренерго" виступили інвестори у відновлювану енергетики, народні депутати з профільного комітету, експерти в енергетиці. Під час повномасштабної війни українському системному оператору вдалось успішно синхронізуватись з ENTSO-E, втримати енергосистему під час численних ударів росіян та закумулювати €1,5 млрд від міжнародних партнерів на відновлення та захист, покращення ліквідності на ринку та погашення боргів.