НБУ курс:

USD

41,41

+0,05

EUR

46,12

+0,12

Готівковий курс:

USD

41,80

41,72

EUR

46,60

46,44

Один з останніх великих споживачів російського газу в ЄС відмовляється від нього

Один з останніх великих споживачів російського газу в ЄС відмовляється від нього
Ілюстрація: ua.depositphotos.com

Попри те, що Австрія має тривалі та глибокі енергетичні зв'язки з Росією, віденська компанія Wien Energie GmbH, що постачає енергію для двох мільйонів мешканців Відня та околиць, оголосила, що з наступного року більше не використовуватиме російський природний газ.

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Про це пише Вloomberg.

Це перший випадок за десятиліття, коли підприємство повністю відмовляється від російського палива, переходячи на постачання з Північної Африки, Північного моря та інших світових постачальників зрідженого природного газу.

Завдяки новим контрактам компанія отримала 10 терават-годин альтернативної енергії, що становить близько 12% від загального національного споживання Австрії. Це дозволить усім домогосподарствам, комерційним підприємствам та електростанціям міста до 2025 року працювати без використання російського газу.

"У 2025 році всі домогосподарства, комерційні споживачі та електростанції будуть працювати на неросійському газі", - йдеться в повідомленні.

Як зазначив голова фінансів Відня Петер Ханке, незалежність від російського газу є критично важливою для забезпечення енергетичної безпеки у світлі агресивної війни Росії проти України.

Відмова від російського газу зменшить тиск на ринки

Відмова від російського газу також зменшить тиск на газові ринки, особливо у зв'язку з очікуваним припиненням постачань через Україну з січня 2024 року.

Зазначимо, Австрія має тривалі енергетичні зв'язки з Росією, які залишаються одними з найстаріших у Європі. У 2018 році країна продовжила довгостроковий контракт на постачання газу до 2040 року. Найбільша австрійська енергетична компанія, OMV AG, була заснована після Другої світової війни на основі угоди про незалежність Австрії.

Згідно з цією угодою, країна отримала контроль над енергетичними активами, які перебували під управлінням Радянського Союзу, в обмін на свій нейтралітет.

Додамо, Євросоюз готовий до відмови від російського природного газу, який іде транзитом через Україну, після завершення чинного контракту в грудні нинішнього року. Нагадаємо, контракт на транзит газу з "Газпромом" спливає наприкінці цього року. Україна неодноразово заявляла, що не продовжуватиме його

Наразі Україна веде переговори з Азербайджаном про транзит газу до ЄС, проте є ризики що під виглядом азербайджанського через українську ГТС йтиме російський газ

Джерело фото: ua.depositphotos.com