НБУ курс:

USD

41,41

+0,05

EUR

46,12

+0,12

Готівковий курс:

USD

41,80

41,72

EUR

46,60

46,44

Підготовка до опалювального сезону: закупівлі "Нафтогазу", сотні МВт газової генерації та зупинка видобутку газу "Горизонтами"

З початком осені розмови про підготовку до опалювального сезону піднімаються з новими силами. За планом, озвученим очільником НАК "Нафтогаз України" Олексієм Чернишовим Україна має накопичити не менше 13,2 мільярди кубометрів природного газу в українських підземних сховищах газу до 1 листопада, потенційного початку опалювального сезону.

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Станом на 8 вересня, за оцінками ExPro, у сховищах зберігається близько 11,99 мільярдів кубометрів природного газу з урахуванням буферного газу. "Нафтогаз" з початком вересня, ймовірно, розпочав закупівлі природного газу в Європі для закачування до "митного складу" українських сховищ.

Постачання природного газу з Європи до "митного складу" українських сховищ 1 вересня зросло в 9 разів – до 3,3 мільйони кубометрів. У наступні дні постачання коливалися у діапазоні 3,1-4,2 мільйони кубометрів на добу.

У той же час, обсяги закачування природного газу до українських сховищ у вересні знизилися до 21-23 мільйони кубометрів на добу. Передусім, таке зниження пов’язано з реекспортом природного газу з "митного складу" нерезидентами, а також незначним збільшенням обсягів споживання газу.

На фоні російських обстрілів енергетичної інфраструктури Україна продовжує шукати шляхи децентралізації генеруючих потужностей, зокрема тих, що працюють на природному газі. За повідомленням міністра енергетики Германа Галущенка, в Україні вже встановлено сотні МВт потужностей з анонсованого президентом 1 ГВт на кінець 2024 року. Проте, скільки саме міністр не уточнив. Якщо цифра понад 100 МВт встановлених потужностей виглядає реальною, то 300 МВт і вище наразі здається завищеною.

Приватні та державні компанії поступово нарощують обсяги видобутку природного газу в рамках підготовки до зими. Відновлення видобутку газу ПрАТ "ВК "Укрнафтобуріння" та Smart Energy стало позитивною новиною серпня. Завдяки відновленню видобутку цих компаній, приватні компанії збільшили середньодобовий видобуток природного газу в серпні на 13% у порівнянні з липнем.

Однак, поки одні компанії збільшують видобуток, інші змушені зупиняти його на виконання нових рішень суду. Так, ТОВ "Горизонти" у другій половині серпня повністю зупинило видобуток природного газу на Тинівському родовищі на виконання рішення суду за позовом ТОВ "Нафтогазрембуд-1". До зупинки компанія видобувала 150 тисяч кубометрів природного газу на добу.

ТОВ "Горизонти" отримало спецдозвіл на Тинівську площу у січні 2022 року, за місяць до російського вторгнення. Під час війни компанія інвестувала в освоєння Тинівської площі майже 500 млн грн. Зокрема, проведено 3D сейсміку і пробурено 5 нових свердловин. Зупинка видобутку газу на Тинівській площі це втрата майже 5 млн куб м газу щомісяця, Держбюджет недоотримає близько 10 млн грн, в тому числі щодня втрачається 250 тис грн рентних платежів.

Черговий незрозумілий крок щодо зупинки видобутку приватної компанії в умовах повномасштабної війни сприймається з нерозумінням. З однієї сторони країна декларує наміри збільшення обсягів видобутку газу, щоб повністю забезпечувати себе ресурсом внутрішнього видобутку. А з іншої сторони державні установи (Держгеонадра, суди) вже не перший раз зупиняють спеціальний дозвіл на розробку родовища.