НБУ курс:

USD

41,28

+0,05

EUR

44,81

+0,09

Готівковий курс:

USD

41,55

41,50

EUR

45,35

45,20

Постачання газу до України та реекспорт з "митного складу" — нові рекорди

Обсяги постачання природного газу до України з початком жовтня зросли майже на 60% — до 11 мільйонів кубометрів 1 жовтня, що стало найвищим значенням за 11 місяців, з початку листопада 2023 року. Оскільки ціни на природний газ у Європі є помітно вищими, ніж на українському ринку, імпорту газу до української газотранспортної системи немає з травня 2024 року. Природний газ, що надходить до України, за виключенням транзиту (як російського газу, так і транзиту за допомогою послуги short-haul) йде на закачування до "митного складу" українських підземних сховищ газу.

Режим "митний склад" надає можливість замовникам послуг зберігати природний газ в підземних газосховищах України в митному режимі митного складу протягом 1 095 днів без сплати податків та митних зборів. Після зберігання цей газ можна реекспортувати до Європи або розмитнити на внутрішній ринок.

Ймовірно, весь газ, що надходить до України у жовтні – це закупівлі НАК "Нафтогаз України" в Європі на кошти Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР) для створення страхового запасу газу в українських сховищах на зиму. ЄБРР влітку погодив виділення "Нафтогазу" кредиту в розмірі €200 мільйонів для цих потреб.

Як уже неодноразово повідомлялося, "Нафтогаз" у вересні розпочав закупівлі газу в Європі на кошти ЄБРР. Впродовж вересня державна компанія придбала та закачала до українських сховищ близько 158 мільйонів кубометрів природного газу. Частка "Нафтогазу" в загальному постачанні природного газу до України у вересні склала понад 93%. Всього у вересні Україна отримала близько 169 мільйонів кубометрів природного газу.

Коштом закупівель "Нафтогазу" обсяги постачання природного газу до України з-за кордону у вересні досягли найвищого місячного значення з жовтня минулого року.

Відсутність інших постачальників пояснюється високими цінами на природний газ у Європі, а також низькою зацікавленістю іноземних компаній у використанні українських газосховищ. Фактично, лише український "Нафтогаз" активно використовує наші газосховища.

З іншої сторони, обсяги реекспорту природного газу з "митного складу" українських сховищ у вересні також помітно зросли – до 220 мільйонів кубометрів, у 14 разів більше, ніж у серпні. Також це найвище значення з лютого 2024 року. Зростання обсягів реекспорту пов’язано зі сприятливою ціновою ситуацією у сусідніх країнах, передусім в Польщі, де попит на природний газ зріс у зв’язку з припиненням постачань газу з Норвегії по Baltic Pipe на час технічних обслуговувань.

Водночас з початком жовтня обсяги реекспорту газу з "митного складу" українських сховищ поступово скорочуються – до 1,1 мільйона кубометрів на день. Таким чином, обсяги постачання газу до "митного складу" вже в жовтні перевищують обсяги відбору, що сприяє зростанню обсягів газу в митному режимі в українських газосховищах.

Початок більш активних закупівель природного газу НАК "Нафтогаз України", за інформацією ICIS, спровокував зростання цін на природний газ у сусідніх країнах, передусім в Угорщині, зазначають міжнародні аналітики. Якщо навесні ціни на природний газ в Угорщині були приблизно на €5/MWh нижче, ніж в Австрії, то зараз різниця становить близько €1/MWh.

"Нафтогаз" збільшує обсяги закупівель в рамках підготовки до опалювального сезону. Планується до 1 листопада накопичити в сховищах 13,2 мільярда кубометрів природного газу. Запаси газу на початку жовтня становили близько 12,4 мільярда кубометрів з урахуванням буферного газу. Україні необхідно протягом жовтня закачати ще близько 800 мільйонів кубометрів.

Враховуючи, що реекспорт газу сповільнився, а постачання до України, навпаки, зросли, ця ціль може стати реальністю. Проте, ситуація значною мірою залежатиме від початку опалювального сезону, який своєю чергою залежить від погоди. Якщо у жовтні збережеться тепла погода, це дозволить Україні відкласти початок опалювального сезону на листопад та продовжити сезон закачування. І навпаки, якщо прийде похолодання, Україні необхідно буде раніше почати цьогорічний опалювальний сезон, почавши відбір газу з підземних сховищ.