НБУ курс:

USD

41,20

+0,01

EUR

44,96

--0,07

Готівковий курс:

USD

41,49

41,43

EUR

45,50

45,35

Російська нафта, що йде через Україну: обсяги та перспективи

Транзит російської нафти через українську частину нафтопроводу з символічною назвою “Дружба” до Європи продовжується, не дивлячись на третій рік повномасштабного вторгнення та понад 10 років війни з Росією. Запровадження європейських санкцій проти російської нафти після вторгнення також не зупинило потік російської нафти через українську територію. Схоже, що угоди з купівлі-продажу нафти мають значну вагу, яку не перекрити навіть війною.

Транзит російської нафти через українську частину нафтопроводу "Дружба" зріс на 37% - до 1,06 млн т у вересні 2024 року. Не враховуючи рекордний липень, обсяги транзиту нафти у вересні є найвищими з січня 2024 року.

Основну частину нафти у вересні було транспортовано до Словаччини – майже 0,5 млн т, приблизно стільки ж, як у серпні. Постачання нафти до Угорщини натомість зросло у 2,1 раза  до 0,37 млн т. Крім того, до Чехії було транспортовано понад 0,19 млн т нафти, майже вдвічі більше, ніж у серпні.

Загалом, за 9 місяців 2024 року Україна транспортувала до Європи близько 8,05 млн т російської нафти. Сировина транспортується до трьох країн: Угорщини  3,39 млн т або 42% загального транзиту, Словаччини  2,912 млн т (36%) та Чехії  1,75 млн т (22%).

До прикладу, впродовж 2023 року транзит російської нафти через українську ділянку "Дружби" склав близько 13,5 млн т, на 7% менше, ніж у 2022 році. Найбільше нафти у 2023 було поставлено до Угорщини  4,7 млн т, до Словаччини  4,6 млн т та до Чехії  4,2 млн т.

З початком жовтня обсяги транзиту російської нафти через українську ділянку нафтопроводу "Дружба" зберігаються на рівні 35 тис. т на добу, що відповідає обсягам транзиту у вересні. Загалом, за 6 днів жовтня через Україну було транспортовано 210 тис. т російської нафти, зокрема до Угорщини — 112 тис. т, до Чехії — 53 тис. т та до Словаччини — 45 тис. т, повідомляється у виданні ExPro Crude Oil&Condensate.

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль у понеділок 7 жовтня провів зустріч з прем’єр-міністром Словаччини Робертом Фіцо. Серед основних питань було також питання продовження транзиту російської нафти та природного газу. Шмигаль заявив, що Україна не буде продовжувати транзитний договір по газу після завершення його дії, однак про транспортування нафти заяв не було.

Словацький прем’єр-міністр Роберт Фіцо минулого тижня заявив, що проситиме Україну зберегти транзит російської нафти та газу після Нового року. У вересні угорська енергетична компанія MOL Nyrt. повідомила, що досягла угоди, яка забезпечить продовження постачань російської сирої нафти по трубопроводу, що проходить через Україну. Оголошення від угорської компанії 9 вересня було зроблено після того, як Україна заборонила "Лукойл" продовжувати використовувати її як транзитну країну у відповідь на повномасштабне вторгнення Росії. Згідно з угодою MOL, яка має НПЗ в Угорщині та Словаччині, приймає сиру нафту на білорусько-українському кордоні з 9 вересня. Раніше російська сторона відповідала за транспортування сирої нафти до місць в Угорщині й Словаччині поблизу кордону з Україною.

У липні низка іноземних ЗМІ, в тому числі Bloomberg, опублікували новину з посиланням на міністра закордонних справ Угорщини Петера Сіярто, в якій йшлося про зупинку поставок нафти російського "Лукойлу" до Угорщини через українську ділянку нафтопроводу "Дружба". Пізніше також з’явилася інформація від словацької сторони про аналогічну зупинку поставок нафти "Лукойлу". Причина зупинки поставок – українські санкції проти "Лукойлу".

Угорські та словацькі представники вимагали від України негайно вжити дій, звинувачуючи українську сторону в створенні загрози постачань до Угорщини та Словаччини в довгостроковій перспективі. Проте, всі ці заяви виявилися безпідставними. Російська нафта у липні продовжує надходити через українську нафтотранспортну систему як до Угорщини, так і до Словаччини.

Reuters повідомляє, що угорська компанія MOL очікує, що її нафтопереробні заводи перероблятимуть російську нафти до кінця 2026 року, на рік пізніше, ніж було заявлено раніше. Після російського вторгнення ЄС запровадив санкції проти російської нафти, дозволивши Угорщині, Словаччині та Чехії купувати російську нафти, поки вони не знайдуть альтернативні маршрути.

Питання транзиту нафти, як і російського газу, залишається дискусійним, як в Україні, так і у Європі. Словаччина та Угорщину виступають за продовження транзиту російських енергоресурсів. Ймовірно, обидва питання можуть прояснитися вже після американських виборів, які продемонструють курс та політику США щодо російських вуглеводнів у Європі. На додаток, якщо наприкінці 2024 року завершується договір на транзит природного газу, то договір транзиту нафти діє до 2030 року, дозволяючи східноєвропейським країнам отримувати російську нафту.