НБУ курс:

USD

41,41

+0,05

EUR

46,12

+0,12

Готівковий курс:

USD

41,80

41,72

EUR

46,60

46,44

Середина вересня: робота наглядової ради "Нафтогазу" в Києві та перспективи розширення Південного коридору

Наглядова рада НАК "Нафтогаз України" весь минулий тиждень працювала офлайн у Києві та в регіонах. Наглядова рада разом з головою правління "Нафтогазу" Олексієм Чернишовим провели зустріч з першою віцепрем’єр-міністеркою Юлією Свириденко, яка відзначила переваги впровадження корпоративного управління. "Нафтогаз" став першою державною компанією, в якій почали впроваджувати практики корпоративного управління за стандартами ОЕСР.

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

"Обрана на прозорому конкурсі наглядова рада ефективно працює, компанія демонструє зростання показників, зокрема з видобутку газу. У січні-липні видобуто 8,6 млрд куб. м, що на 7% більше, ніж в попередньому році. Це доводить, що ми обрали правильний курс і маємо далі працювати над імплементацією реформи", – зазначила Свириденко.

Дійсно, компанія демонструє непогані результати з видобутку природного газу, не дивлячись на повномасштабну війну та постійні обстріли газовидобувної інфраструктури російськими окупантами. Вже цього тижня "Укргазвидобування" змогло повернутися до рівня валового видобутку природного газу понад 40 мільйонів кубометрів на добу.

Варто також відзначити і приватні компанії, які після поновлення дії спецдозволів "Укрнафтобуріння" та Smart Energy показують хороший приріст видобутку в порівнянні з минулими місяцями. Наразі приватні компанії видобувають майже 10 мільйонів кубометрів природного газу на добу, в той час як ще у липні вони видобували приблизно 8,5 мільйонів кубометрів газу на добу.

Таким чином, "Укргазвидобування" видобуває близько 40 мільйонів кубометрів газу на добу, приватні компанії – 10 мільйонів кубометрів, а "Укрнафта" - 3 мільйонів кубометрів. Разом вони формують загальноукраїнський видобуток у майже 53 мільйони кубометрів на добу. Частина цього газу йде на споживання – близько 27 мільйони кубометрів на добу в першій половині вересня. Решта газу йде на закачування до українських сховищ.

Очевидно, що в умовах війни як видобуток державних компаній, так і приватних відіграватиме ключову роль для проходження зими. Наразі країна продовжує активну підготовку до опалювального сезону. НАК "Нафтогаз України" з початком вересня розпочала закупівлі природного газу в Європі на кошти ЄБРР для створення додаткових резервів газу на зиму.

Запаси природного газу в українських сховищах 12 вересня досягли 12 мільярдів кубометрів, з урахуванням буферного газу. Хоча цьогорічні запаси є найнижчими за останні 10 років, проте до цілі Уряду в 13,2 млрд кубометрів на 1 листопада залишається закачати близько 1,2 млрд кубометрів, що цілком реально за півтора місяця з урахуванням закупівель "Нафтогазу" в Європі.

Наразі майже весь газ, що надходить до України з-за кордону – це закупівлі "Нафтогазу". Інші компанії проявляють мінімальну активність у використанні українських сховищ. Хоча європейські сховища вже заповнені на 93%, нерезиденти не спішать закачувати газ до України. І для цього є ряд причин. По-перше, російські атаки на українські газові сховища викликають побоювання іноземних компаній щодо доступу до ресурсу взимку. Також, ціновий спред у Європі (відношення поточних цін на природний газ до ф’ючерсних цін взимку) цього року є мінімальним – близько €/MWh, що робить зберігання газу в українських сховищах не те що неприбутковим, а навіть збитковим. Компаніям потрібно витратити кошти на транспортування газу до України, сплатити тарифи на закачування, зберігання та відбір, а також транспортування назад до Європи.

Постачання газу до Європи у вересні є нижчими, ніж у попередні місяці, що передусім пов’язано зі скорочення постачань з Норвегії, де тривають планові щорічні обслуговування. Таким чином, закачування газу до європейських сховищ сповільнилося, відстрочуючи момент повного заповнення ПСГ у Європі.

Ймовірність того, що іноземні компанії повернуться до використання українських сховищ після повного заповнення європейських все ще зберігається. Українські ПСГ не дивлячись на масовані обстріли працюють у штатному режимі та готові повністю виконувати замовлення.

Україна також продовжує розвивати Південний напрямок транспортування природного газу. "Оператор ГТС України" та молдовський оператор ГТС Vestmoldtransgaz (VMTG) працюють над збільшенням гарантованих потужностей для транспортування газу Трансбалканським маршрутом в бік України принаймні до 7 млн куб м на добу, повідомили представники ОГТСУ під час робочої зустрічі учасників ініціативи Вертикальний коридор.

В умовах завершення транзиту російського газу з початком 2025 року важливим є розширення наявної інфраструктури на кордонах з сусідніми країнами. Проте наразі найімовірнішим виглядає варіант збереження транзиту природного газу через українську ГТС, проте вже азербайджанського газу. Конкретних домовленостей того, як саме буде функціонувати "новий" транзит немає, тому перші дні, тижні чи навіть місяці 2025 року українська газотранспортна система може функціонувати в умовах повної відсутності транзиту. Для цього важливо мати гарантовані потужності імпорту природного газу як на західному, так і на південному кордоні.