НБУ курс:

USD

41,27

-0,00

EUR

45,46

-0,00

Готівковий курс:

USD

41,57

41,50

EUR

46,13

46,00

Світла буде більше: 5 вересня застосовуватимуть тільки одну чергу відключень

Світла буде більше: 5 вересня застосовуватимуть тільки одну чергу відключень
Фото: ua.depositphotos.com

Завтра, 5 вересня, у всіх регіонах України упродовж всієї доби прогнозується застосування 1 черги відключень.

Про це повідомило "Укренерго".

При цьому живлення критичної інфраструктури  обмежуватися не буде.

У компанії зауважили, що в обсягах застосування обмежень можливі зміни.

Актуальну інформацію про графіки відключень у конкретному регіоні можна дізнатись на сайті обленерго та його сторінках у соцмережах.

Що таке черги відключень

Як пояснили в "Укренерго", споживачі кожної області, які не належать до переліку об’єктів критичної інфраструктури, поділені на 6 черг. Черга – це група побутових споживачів та бізнесу, які споживають певну кількість мегават. Споживання в областях відрізняється за обсягами, оскільки залежить від рівня споживання критичної інфраструктури, та кількості промислових підприємств, які імпортують понад 80% обсягу свого споживання (їх відключати не можна, відповідно до постанови Кабінету міністрів). 

Скільки черг застосовувати у всіх регіонах одночасно – визначає Диспетчерський центр "Укренерго" для компенсації дефіциту енергії в системі. Знаючи обсяг дефіциту, "Укренерго" визначає кількість черг споживачів, які мають бути відключені обленерго в кожному регіоні одночасно.

Умовно, коли обленерго застосовують одну чергу графіків відключень – це 4 години обмежень на добу, дві черги – 8 годин обмежень, три черги – 12 годин обмежень, чотири черги – більше 12 годин обмежень.

Як протягом доби розподілити це навантаження, якою буде тривалість черги – це відповідальність обленерго. Саме обленерго формують відповідні графіки для кожного регіону. "Укренерго" визначає лише кількість черг, яку одночасно мають відключити всі обленерго в країні.

Україна повернулась до відключень світла 

Нагадаємо, 26 серпня російські військові здійснили одну із найбільших від початку повномасштабної війни ракетно-дронових атак на українську енергосистему. Аварійно-відновлювальні роботи продовжуються.

Заступниця міністра енергетики Світлана Гринчук зазначила, що ця атака була однією з наймасованіших саме на енергетику. Ворог випустив 127 ракет і 109 дронів, і багато з них завдали значних пошкоджень і руйнувань енергетичній системі.

З цієї причини "Укренерго" було змушене 26 серпня запровадити графіки аварійних відключень, щоб вберегти цілісність системи.

Детальніше про наслідки масованого удару і про те, якими будуть відключення у вересні, читайте у матеріалі Delo.ua.

Фото: ua.depositphotos.com