НБУ курс:

USD

41,41

+0,05

EUR

46,12

+0,12

Готівковий курс:

USD

41,80

41,72

EUR

46,60

46,44

Тиждень звільнень та призначень: кадрові зміни в енергетиці

Перший тиждень вересня став багатим на гучні звільнення та дещо менш гучні призначення. 

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Найбільш обговорюваною в енергетичному секторі стала тема стосовно звільнення Володимира Кудрицького з посади голови правління НЕК "Укренерго". Попри суспільний розголос, наглядова рада системного оператора у понеділок, 2 вересня, прийняли відповідне рішення. "За" проголосували троє представників держави – Юрій Бойко (радник Премʼєр-міністра України, ексміністр енергетики), Олександр Баранюк (виконавчий директор ГС "Розумні електромережі України"), Юрій Токарський, а також ще один незалежний член Роман Піонковські (працював у польських енергокомпаніях). Інші два незалежні члени, Даніель Доббені (перший президент Європейської мережі операторів систем передачі електроенергії (ENTSO‐E) та Педер Андреасен (експрезидент ENTSO-E), проголосували "проти" та згодом гучно вийшли з наглядової ради "Укренерго" через політичний тиск.

Виконувати обов’язки голови правління "Укренерго" призначено досвідченого Олексія Брехта. Водночас в посольстві США в Україні очікують, що після заповнення повного складу наглядової ради все ж таки оберуть нового керівника українського системного оператора відповідно до стандартів корпоративного управління.

"Наша рекомендація – заповнити три вільні позиції в наглядовій раді та обрати нового керівника компанії відповідно до стандартів ОЕСР", – заявила посол США в Україні Бріджит Брінк.

Вже у вівторок 3 вересня, було звільнено Ростислава Шурму з посади заступника керівника Офісу президента, який за повідомленням ЗМІ був одним з ініціаторів звільнення Кудрицького. Причиною звільнення Шурми вважають відсутність порозуміння з європейськими та американськими партнерами. Ростислав Шурма був фактичним куратором енергетичних питань в Офісі Президента, мав вплив на рішення стосовно тарифів, націоналізації та управління державними компаніями. Поки Р.Шурма ще залишається у наглядовій раді НАК "Нафтогаз України". Сам він повідомив, що планує повернутись до роботи у приватному секторі.

З огляду на перестановки в ОПУ та Кабінеті Міністрів поки посада "куратора по енергетиці" буде вільною. Після звільнення Шурми фактично найбільший вплив у галузі матиме міністр енергетики Герман Галущенко. Аналогічно на ньому буде і вся відповідальність за події в енергосекторі, який наразі готується до найскладнішої зими.

До того ж у Галущенка минулого тижня поменшало заступників. Світлана Гринчук, яка була спікером від Міненерго на брифінгах та брала участь у зустрічах з міжнародними партнерами, стала міністеркою захисту довкілля та природних ресурсів.

Слід зазначити, що нехтування принципами корпоративного управління, посилення вертикалі влади та вплив на незалежні органи може стати одним з каменів спотикання під час взаємодії з міжнародними, в тому числі й щодо питань залучення фінансування.

Водночас державний енерготрейдер "Енергетична компанія України", який у липні посів третє місце у рейтингу імпортерів електроенергії, минулого тижня нарешті отримав наглядову раду. До її складу увійшли троє незалежних членів та два представники від держави. Усього у конкурсному відборі на посади незалежних членів наглядової ради взяв участь 41 кандидат.

Серед незалежних членів є Абдулла Коксаль, який працював разом з чинним гендиректором "ЕКУ" Віталієм Бутенком у структурі приватного енергохолдингу ДТЕК, обіймаючи посаду керівника D.Solutions. Наразі Коксаль є членом правління турецької Yedas Grids. Також, до наглядової ради "ЕКУ" долучились ексчлен правління Європейської федерації енергетичних трейдерів (EFET) Пітер Стайлз та інвестбанкір, ексчлен наглядової ради "Центренерго" Олександр Мужель. Заступники голови Фонду державного майна Оксана Осьмачко та Ігор Тимошенко представлятимуть інтереси держави.

Але, наприклад, в найбільшій енергогенеруючій компанії "Енергоатомі" поки наглядова рада так і не розпочала свою роботу, хоча була призначена ще наприкінці червня цього року.