"Укренерго" скористалася аварійною допомогою через дефіцит електроенергії

Лінія електропередачі, ЛЕП
Лінія електропередачі. Фото: Depositphotos

НЕК "Укренерго" 22 листопада застосувала аварійну допомогу від країн Європейського Союзу, щоб уникнути відключень споживачів. Про це заявив очільник правління компанії Володимир Кудрицький, передає "Інтерфакс-Україна".

За його словами, цей крок знадобився, оскільки через зростання споживання кілька енергоблоків вийшли в аварійний ремонт.

"Укренерго" змушена була вдатися до такого кроку як аварійна допомога. Ми її взяли протягом трьох вечірніх годин, коли споживання найбільше, зі Словаччини, Польщі та Румунії, і це допомогло збалансувати енергосистему", – висловився Кудрицький.

Крім того, фіксуються недостатні обсяги імпорту електроенергії, який дозволив би покривати дефіцит у певні години.

Він додав, що в наступні дні, поки буде мороз, дефіцит зберігатиметься. Водночас потужності української енергосистеми ще не досягли свого максимуму адже, частина енергоблоків не вийшла з планових ремонтів.

"Це ще не максимум, може бути більше генерації. Це дуже важливо, щоб був запас міцності і ми могли впевнено проходити холодні дні", – сказав очільник "Укренерго".

Ситуація з енергетикою в Україні

Вдень 22 листопада "Укренерго" повідомило, що в енергосистемі зафіксовано дефіцит електроенергії. Причиною назвали додаткове навантаження на електростанції через збільшення споживання на тлі похолодання.

У компанії зауважували, що частину енергоблоків ще ремонутють після влучань російських ракет та дронів, а відновлені не можуть нести таке ж навантаження, як до пошкодження.

При цьому українців закликали ощадливо споживати електроенергію протягом доби:

  • не вмикати потужні електропристрої одночасно;
  • вимикати світло в порожніх приміщеннях;
  • перенести прання на нічні години.

Джерело фото: ua.depositphotos.com