Уряд визначив, як буде впроваджувати в Україні "розумні" електромережі, аби зменшити втрати енергії

Уряд визначив, як буде впроваджувати в Україні "розумні" електромережі, аби зменшити втрати енергії
Фото: Depositphotos

Кабінет міністрів на засіданні 14 жовтня схвалив концепцію впровадження "розумних мереж" в Україні до 2035 року та затвердив план заходів щодо її реалізації.

Як вказує Міністерство енергетики, що було ініціатором рішення, під такими мережами маються на увазі електромережі, що забезпечують високоякісне постачання енергії та підвищують її ефективне використання, застосовуючи електротехнічні технології та ІТ.

"Концепція і план заходів з її реалізації задають рамку для реалізації сучасних технологій в українській електроенергетиці, у тому числі в процесі відбудови і відновлення енергетичної інфраструктури після руйнувань російським агресором. Відновлений енергетичний сектор України має стати втіленням найсучасніших енерготехнологій і відповідати європейським стандартам енергоефективності", - зазначив міністр Герман Галущенко.

Концепція має на меті поступове зменшення втрат електроенергії в мережах, забезпечення зниження викидів вуглекислого газу, збільшення обсягу інвестицій у модернізацію електромереж, а також покращення якості та надійності електропостачання для споживачів електроенергії.

У результаті впровадження плану до 2035 року передбачається зменшити втрати електроенергії в електромережах в цілому по Україні з 11,6% до 7,5%, або на 6 мільярдів кВт∙год, що еквівалентно 3 мільйонам тонн спаленого на теплоелектростанціях вугілля.

Також очікується, що витрати на експлуатаційне обслуговування електромереж сумарно зменшаться не менш як на 8,3 мільярда гривень, а фактичний рівень індексу середньої тривалості довгих перерв в електропостачанні в системі (SAIDI) скоротиться з 1700 до 100 хвилин у 2035 році, що відповідатиме середньоєвропейському рівню.

Джерело фото: ua.depositphotos.com