НБУ курс:

USD

41,41

+0,05

EUR

46,12

+0,12

Готівковий курс:

USD

41,80

41,72

EUR

46,60

46,44

Відключення електроенергії, зовнішня торгівля, баланс: очікування на вересень

Наприкінці серпня росія завдала наймасованішої атаки на енергетичну інфраструктуру України. Найбільше постраждали об’єкти у Вінницькій, Дніпропетровській, Житомирській, Запорізькій, Київській, Одеській, Полтавській, Рівненській, Хмельницькій та Чернігівській областях. Здебільшого пошкодженні об’єкти передачі. 

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

За день до удару Україна могла відновити експорт електроенергії, системний оператор "Укренерго" вийшов з офіційним повідомленням, що у неділю, 25 серпня, може бути відновлено експорт електроенергії через профіцит у деякі години. Тема експорту електроенергії залишається чутливою для суспільства через зусилля російської пропаганди та псевдоекспертів в українському інформаційному просторі, тому своєчасне пояснення про можливе відновлення поставок є необхідним.

На аукціонах на перетин на 25 серпня були виставлені обсяги виключно на "денні" години, декілька компаній зарезервували потужності. Але цінова ситуація на сусідніх ринках була несприятливою для таких поставок, фактично поставки так і не відбулись. Вже на понеділок, 25 серпня, доступних потужностей для експорту не було. Після атаки експорт протягом наступних днів також буде неможливим. Загалом, Україна не здійснює комерційні поставки електроенергії закордон з 12 травня.

Імпорт електроенергії і надалі залишатиметься важливою складовою на українському ринку, оскільки дозволятиме покривати потреби у години ранкового та вечірнього піку. Але на початку останнього тижня серпня обсяги імпорту значно скоротились. У деякі дні системні оператори скорочують доступні обсяги для поставок електроенергії в Україну, що впливає на зростання конкуренції за них та збільшення цін на перетину, подекуди вона сягає 400 євро/МВт*год.

Востаннє імпорт на рівні 4-6 тисяч МВт*год був у травні цього року.

Імпорт електроенергії у серпні, МВт*год

Джерело: моніторинг ExPro Electricity

У вересні очікується сезонне зниження споживання електроенергії. Наприклад, минулого року, у вересні споживання, у порівнянні з серпнем, впало на 8%. Водночас, протягом першого місяця осені генерація на сонячних електростанція ще залишатиметьсяна високому рівні.Стабільність в електропостачанні вочевидь залежить як від темпів ремонтів на пошкоджених об’єктах, так і від наявності нових атак.

Генеруючі компанії вже почали реалізовувати обсяги на вересень. Зокрема, "Енергоатом" законтрактував за двосторонніми договорами 3,1 ГВт на наступний місяць, що на 20% більше за показник на серпень. Востаннє, "Енергоатом" законтрактовував на УЕБ понад 3 ГВт у березні цього року. Водночас, попри збільшення пропозиції та очікуване зниження попиту у вересні, ціна базового навантаження від атомної генерації на ринку двосторонніх договорів лишилась на рівні серпня – близько 5030 грн/МВт*год.

Ситуація в українській енергосистемі досить мінлива та непрогнозована. На це впливають ряд факторів, найбільш суттєвим з яких є російська агресія та удари по енергетичній інфраструктурі. Також, впливатиме імпорт електроенергії, доступність балансуючих потужностей, аварійність та ряд інших факторів.