НБУ курс:

USD

41,25

+0,03

EUR

45,71

--0,44

Готівковий курс:

USD

41,51

41,44

EUR

46,30

46,11

Видобуток природного газу: аукціони Держгеонадр та очікування від 2024 року

Обсяги валового видобутку природного газу в Україні продовжують зростати, перевищивши 53,5 млн куб м на добу в другій половині вересня. Очікується, що за підсумками вересня середньодобовий видобуток може перевищити 53 млн куб м на добу, що стане найвищим значенням з лютого 2022 року.

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Серед основних драйверів зростання обсягів видобутку – відновлення дії спецдозволів ПрАТ "ВК "Укрнафтобуріння" та компаній з Групи Smart Energy на видобуток природного газу, що дозволило компаніям відновити видобуток на власних родовищах. Відновлення видобутку цими компаніями призвело до росту видобутку приватними компаніями загалом до понад 10 млн куб м в окремі дні.

Разом з тим, негативно вплинула на видобуток зупинка видобутку ТОВ "Горизонти" в середині серпня на виконання рішення суду. Вже з 20 вересня компанія також змогла відновити видобуток на своєму родовищі після перемоги в апеляційному суді.

Варто також відзначити державне АТ "Укргазвидобування", яке в другій половині вересня збільшило видобуток природного газу до понад 40 млн куб м на добу. Компанія повідомила, що провела гідравлічний розрив пласта (ГРП) на одній зі свердловин, що дозволило збільшити добовий видобуток природного газу в 5 разів – до 100 тис. куб м на добу

У вівторок 24 вересня Державна служба геології та надр України (Держгеонадра) провела перші за останні два роки аукціони з продажу спеціальних дозволів на користування нафтогазовими родовищами. Проведення аукціонів стало однією з найважливіших новин нафтогазового ринку за останній місяць. Держгеонадра виставляла на продаж 11 ділянок, проте до етапу аукціонів дійшло лише 5 з них.

Це пояснюється відсутністю охочих придбати решту ділянок з різних причин, як от нецікава ділянка або зависока стартова ціна. Така ситуація спіткала і ПАТ "Укрнафта", яке подалося на аукціон з продажу спецдозволу на площу Кітван, однак через відсутність інших охочих аукціон було скасовувано.

Проте, 5 аукціонів пройшли успішно і потенційні надходження до державного бюджету від продажу спецдозволів (після підписання відповідних договорів) можуть скласти 1,18 млрд грн (без ПДВ).

Найбільший лот придбало державне АТ "Укргазвидобування" - Західно-Мажарівську площу, в тому числі Гулаківської площі, у Полтавській області за ціною 1 млрд грн. Це єдина площа з тих, що пропонувалися до продажу, що розташована не в західних областях. Відзначається, що площа є перспективною на нетрадиційний газ, зокрема, на сланцевий газ.

Серед інших компаній, що придбали спецдозволи на аукціонах Держгеонадр, є як відомі газовидобувники – ТОВ "Стрийнафтогаз" придбало Північно-Вівнянську площу за понад 25 млн грн, а ТОВ "Горизонти" придбало Південно-Гірську площу за 16,53 млн грн. Також на аукціонах були і відносно нові компанії – ТОВ "Укр Захід Газ" придбало Північно-Глибівську площу за 24,05 млн грн, а ТОВ "Євро-Промпостач" придбало Криницьку площу за 108,63 млн грн.

Продаж нафтогазових ліцензій, безумовно, сприятиме зростанню обсягів видобутку природного газу та рідких вуглеводнів у майбутньому. Проте, до отримання реальних кубометрів з цих родовищ можуть пройти роки.

За прогнозами ExPro, обсяги валового видобутку природного газу в Україні за підсумками 2024 р. можуть зрости на 2,1% або майже 400 млн куб м – до 19,1 млрд куб м. Цьогорічні обсяги видобутку природного газу також очікуються на вищому рівні, ніж у 2022. Водночас у порівнянні з 2021 роком обсяги валового видобутку газу будуть меншими приблизно на 3,5%. Зростання обсягів видобутку відбудеться передусім шляхом збільшення видобутку державних компаній. Водночас видобуток приватних компаній залишатиметься меншим, ніж минулого року.