НБУ курс:

USD

41,45

+0,04

EUR

46,11

--0,01

Готівковий курс:

USD

41,75

41,65

EUR

46,63

46,45

Як імпорт рятує бізнес від відключень електроенергії

Контракт на цільовий імпорт електроенергії – один зі способів як бізнесу і підприємствам уникати відключень світла. Для кого саме доступна така опція, які нюанси треба враховувати та скільки в підсумку це коштуватиме?

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

В останні тижні одразу кілька українських компаній випустили пресрелізи про те, що почали споживати імпортну електроенергію, а отже відтепер можуть обслуговувати клієнтів і виробляти свою продукцію, навіть коли в країні планові обмеження енергопостачання. У багатьох це викликало здивоване: "А так можна?".

Так, можна, причому вже майже два роки. Ще взимку 2022 року Уряд ухвалив постанову, яка відкрила таку можливість для споживачів – юридичних осіб. Мета – з одного боку, підтримати економіку попри критичну ситуацію в енергетиці, з іншого – стимулювати збільшення обсягів імпорту електроенергії в Україну.

Керуючись цією постановою, наша компанія надавала послугу з цільового імпорту електроенергії для великих споживачів у опалювальний сезон 2022-2023, і відновила її після масованих обстрілів навесні 2024-го. Тож нижче із практики про умови, які треба знати / виконати, щоб нею скористатися.

Умова №1. Підключення і облік

Почати треба із з’ясування, чи існує технічна можливість для того, щоб вас не вимикали в той час, коли в країні діють планові обмеження. З цим питанням, відповідно до постанови, треба звернутися до вашого оператора системи розподілу (ОСР – компанія, що управляє електромережами).

Які саме умови щодо підключення мають бути виконані, в урядовому документі не уточняється (хоча вже є ініціативи щодо їх конкретизації). Наразі виходить, що критерії визначає сам ОСР, а отже в кожному регіоні вони можуть бути свої, і прогнозувати вердикт власника електромереж найчастіше неможливо.

Що прописано однозначно: у споживача має бути встановлена АСКОЕ (автоматична система комерційного обліку електроенергії), яка дає можливість збирати дані про його погодинне споживання. Хоча нормативна база вже давно зобов’язує великих юридичних споживачів мати її, де-факто ще не всі компанії її встановили.

Умова №2. Обсяги

Якщо всі технічні питання вирішено, можна укладати договір з постачальником-імпортером. Більшість часу ви можете купувати в нього українську електроенергію, а заявки на імпорт подавати лише відповідно до графіка планових відключень. Єдина вимога: у кожну "темну" годину його частка в споживанні має становити не менше 80%.

Подавати такі заявки треба за три дні, щоб постачальник зміг запланувати імпорт, а ОСР включив вас до списку споживачів, що не підлягають відключенню. Звісно, за цей час графік планових обмежень може змінитися – наприклад, внаслідок чергових обстрілів. Утім, на практиці розбіжності запланованим імпортом і фактичними відключеннями бувають не так часто.

Також треба врахувати, що постачальник бронює магістральні електромережі для імпорту в розмірі, який кратний 1 МВт. А отже для споживача з меншою потужністю умови постачання електроенергії з Європи, скоріше за все, будуть менш вигідними за стандартні (або ж імпортер має мати інших клієнтів зі схожими графіками споживання, яким збуватиме "залишки" від цього мегавата).

Умова №3. Ціна

Зрозуміло, що за імпортовану з Європи електроенергію доведеться платити європейську ціну. Її розмір постійно змінюється і залежить від багатьох факторів, таких як погода, попит, вид використовуваної енергогенерації в Європі. До ціни варто додати вартість передачі транскордонними мережами (що зростає пропорційно попиту на імпорт).

То скільки виходить по факту? Остаточна вартість визначається щодоби, за день до дня постачання. До того і постачальник, і споживач керуються розрахунковими цифрами. І тут важливо, щоб в імпортера була необхідна експертиза та IT-інструменти, адже від того залежить точність прогнозування.

Та в будь-якому випадку, імпорт виходить набагато вигіднішим за використання бензинових чи дизельних генераторів. Наприклад, у серпні 2024 року вартість електроенергії із ЄС обходилася споживачам на 25-35% дорожче за українську. Але якщо припустити, що середній споживач купував її лише вісім годин на добу, його сумарні витрати на електроенергію зросли десь на 10%.

Умова №4. Фізична доступність

Зважаючи на таку математику і непросту ситуації в енергосистемі, попит на імпортну електроенергію з боку бізнесу протягом 2024 року дедалі зростає. Проте можливості для її постачання в Україну не безмежні – це лише 1700 МВт. І влітку нерідко було таке, що цей ліміт в окремі години вже використовувався на всі 100%.

Тож взимку цілком може виникнути ситуація, коли не всі заявки на цільовий імпорт зможуть виконуватися. А отже під час вибору постачальника також варто звертати увагу на те, з кількох країн він імпортує електроенергію та якими обсягами імпорту електроенергії він оперує – у непростий час це може зіграти вирішальну роль.

Водночас ринок живе сподіванням на те, що доступні ліміти на імпорт електроенергії з Європи невдовзі буде збільшено. Згідно з заявами Уряду, наразі ведуться відповідні перемовини з європейськими інституціями. У разі позитивного результату, це буде додатковим внеском у стабільне енергозабезпечення як бізнесу, так і всієї країни взимку.