Виклик для Intel. Компанії Nvidia й AMD розробляють Arm-процесори для компʼютерів, – Reuters

Процесор, маніпулятор
Процесор. Фото: Depositphotos

Компанії Nvidia й AMD планують випустити  центральні процесори із технологією Arm для персональних комп'ютерів. Про це повідомляє Reuters із посиланням на джерела.

Зазначається, що Nvidia вже почала приховану розробку центральних процесорів, у яких використовується архітектура Arm. На системах із цими чипами можна буде запускати операційну систему Windows. 

Як пише Reuters, це прагнення Nvidia, яка спеціалізується переважно на графічних процесорах, є наслідком зусиль компанії Microsoft щодо надання допомоги виробникам чипів у створенні центральних Arm-процесорів для ПК. Таким чином Microsoft хоче посилити конкуренцію з Apple, яка за останні три роки майже подвоїла свою частку на ринку ПК після випуску Arm-процесорів власної розробки для комп'ютерів Mac та повної відмови від чипів Intel.

За словами двох людей, знайомих із питанням, AMD також планує виробляти для ПК процесори з Arm-технологією. А один зі співрозмовників агентства сказав, що Nvidia і AMD можуть почати продавати такі чипи вже в 2025 році. Тоді компанії приєднаються до Qualcomm, яка з 2016 року виробляє Arm-процесори для ноутбуків.

Reuters вказує, що зусилля Nvidia, AMD і Qualcomm можуть потрясти індустрію ПК, в якій довгий час домінувала Intel, але яка зазнає все більшого тиску з боку Apple. Arm-процесори останньої забезпечили комп’ютерам Mac кращий час автономної роботи та вищу продуктивність.

Джерело фото: ua.depositphotos.com