НБУ курс:

USD

41,41

+0,05

EUR

46,12

+0,12

Готівковий курс:

USD

41,80

41,72

EUR

46,60

46,44

Як завдяки підтримці армії відбувається розбудова малого бізнесу з виробництва дронів та РЕБ

Наразі в Україні в галузі виробництва й застосування військових дронів та систем РЕБ склалася унікальна ситуація, що матиме визначальне значення як для перемоги у війні з Росією, так і для подальшого шляху країни на міжнародній арені.

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Впродовж 2022–24 років у виробництві та застосуванні безпілотників ми всі разом – виробники, ЗСУ, волонтери, донатори, державні структури – зробили справжній прорив. В Україні зараз працює близько ста державних оборонних підприємств та сотні приватних компаній, які займаються виробництвом військової техніки, зокрема у сфері радіоелектроніки. За даними платформи Brave1, наразі у нас понад двісті компаній займаються безпілотними літальними апаратами та іншими оборонними технологіями. Це число значно зросло після початку повномасштабного вторгнення, коли було створено багато нових компаній для підтримки оборонного сектору, і продовжує зростати, оскільки потреба в дронах та РЕБ тільки збільшується. Зі свого боку, держава вже законтрактувала 1 млн дронів та сприяє розвитку галузі грантовими програмами та різноманітними акселераторами.

Логічним упорядкуванням цього масштабного процесу стало нещодавнє схвалення Кабміном законопроєкту, яким на законодавчому рівні затверджується існування в складі ЗСУ окремого роду військ – Сил безпілотних систем.

Команди, що змінюють світ

Кожна велика справа починається з маленьких кроків. Поточні досягнення України в галузі виробництва дронів повністю підтверджують приховану велич цієї аксіоми.

Перетворити недосяжну мрію на чіткі завдання, які можна вирішити, змогли ті компанії, які від самого початку застосовували бізнес-підходи та керувалися бізнес-процесами. Втілити ідею у дослідний зразок та налагодити серійне виробництво – це стає можливим для тих, хто вміє будувати ефективні команди, або для тих, хто долучається до таких команд.

За ці два роки ми маємо дуже багато прикладів, коли завдяки командній роботі народжувалися гарні ідеї, які трансформувалися в затребувані ефективні продукти. Зараз такі бізнеси – це дуже серйозна підтримка армії.

Саме завдяки їм у 2024 році, після створення Сил безпілотних систем, у виробництві дронів в Україні відбувся перелом – за шість місяців було поставлено в шість разів більше дронів, ніж за весь 2023 рік. Тепер армія, волонтери та, власне, виробники отримують від цього дивіденди у вигляді справжньої індустрії БПЛА.

Люди та інформація як найважливіші цінності

Сьогодні нереально круті часи для розбудови українських інновацій у галузі дронів та РЕБ. Відповідно, перед інженерами-розробниками  постають чудові перспективи. Як співзасновник компанії з виробництва засобів РЕБ, я ніколи раніше не чув такої кількості схвального зворотного зв’язку від працівників. "Це найкраща робота у світі", – говорять вони.

Втім, це релевантно для всіх співробітників компаній, що роблять дрони та РЕБ на потребу армії. Кожен член команди усвідомлює свою користь та важливість для перемоги над ворогом.

Тому так важливо берегти цю мотивацію, підтримуючи на високому рівні комунікацію всередині, з підрядниками, іншими компаніями, волонтерами, військовими та суспільством загалом.

Чим більш значущим і впливовим стає виробник дронів або РЕБ, тим імовірнішим є застосування проти нього інформаційних "вкидів". Окрім вогневих атак на полі бою, ворог постійно намагається скомпрометувати нас в очах оточення.

Ось чому всім, від пересічного українця або волонтера до виробника або чиновника, необхідно критично ставитися до будь-якої "зради". Не довіряти наосліп інформації з анонімних телеграм-каналів, не піддаватися маніпуляціям. Натомість врешті-решт зрозуміти, що наш ворог не гребує найбруднішими оборудками у намаганні розвалити Україну зсередини.

Інвестиційна привабливість

Поточний стан української галузі БПЛА унікальний також з огляду на сприятливий інвестиційний клімат. Держава запровадила низку ініціатив з фінансування виробництва дронів. Зокрема, гранти на пільгових умовах, коли підприємства, що виробляють дрони, зможуть отримувати від держави компенсацію у розмірі 80% від вартості поданого проєкту, яка може бути використана на придбання, доставляння, монтаж обладнання тощо. Рішенням, що було ухвалено на засіданні уряду в травні 2024 року, такий режим надання грантів діє на всій підконтрольній території України, з метою розвитку високотехнологічних напрямків та створення нових робочих місць. 

Також існує альтернативний шлях, який не містить жорстких обмежень щодо напрямків використання отриманих коштів або зобов’язань створення певної кількості робочих місць. Мова про численних приватних інвесторів, які радо допоможуть виробнику БПЛА. Цей варіант швидший, але з огляду на високу вартість (5-10% на місяць) його можна рекомендувати виключно тим компаніям, які мають усталені бізнес-процеси й опанували серійне виробництво, а тепер потребують масштабування. Для підприємств, в активі яких є лише ідея або декілька дослідних зразків, такий шлях надто ризикований.

Загалом, більшість вітчизняних виробників дронів не мають проблем з інвестиціями, адже інвестори розуміють ринок попиту та затребуваність різноманітних продуктів – ударних або пошукових дронів, систем РЕБ, ретрансляторів тощо.

В чому сила малого бізнесу

Сучасна війна з Росією – це насамперед війна на швидкість. Швидкість виконання бойового завдання, швидкість впровадження ефективного рішення на протидію ворогу. Серед 500 українських компаній з виробництва дронів та РЕБ дуже велика частка – це представники малого бізнесу. Саме швидкість – одна з головних переваг таких підприємств.

Держава, разом із великими виробниками та постачальниками зброї, забезпечує армію системними рішеннями. Натомість страждають темпи, адже існує сила-силенна процедур на регуляторних актів, які неможливо оминути.

У випадку з малими підприємствами з виробництва дронів ЗСУ має унікальну можливість: у відповідь  на нагальний запит отримати недороге рішення та перевірити його ефективність у бойових умовах. Медійна активність виробників, зокрема, у соцмережах, дозволяє швидко дізнатися військовим та волонтерам про нові розробки. Негласна домовленість, що у моменті нагальні потреби військових закривають волонтери, довела свою ефективність.

Погляд у майбутнє

Україна обов’язково переможе у цій війні. Важливо усвідомлювати, що після цього ринок БПЛА в країні у своєму теперішньому вигляді зникне. З розхідного матеріалу, що потрібен, умовно, в необмеженій кількості, дрони та РЕБ перетворяться на ринковий товар тривалого використання, який потребуватиме маркетингу та інших підходів щодо пошуків інвесторів. Все це разом ускладнить існування виробників, а особливо – з середовища малого бізнесу.

Відтак вітчизняні виробники дронів та РЕБ вже сьогодні повинні дивитися у майбутнє, шукаючи післявоєнне застосування для власних інженерних компетенцій, напрацювань та виробничих потужностей. Потрібно відвідувати міжнародні виставки, налагоджувати галузеві контакти за кордоном та постійно шукати майбутніх потенційних клієнтів.

Саме цей пошук має стати головним драйвером. Успіху на цьому шляху зможуть досягти виключно ті компанії, що дотримуються системного мислення та своєчасно – ба більше, навіть, на випередження впроваджують нові бізнес-процеси на потребу часу та являють собою справжні команди об’єднаних спільною метою людей.