Як прокачати англійську в Clubhouse та 5 англомовних клубів для легкого старту

Рекомендації, як прокачати англійську за допомогою Clubhouse, дає Максим Сундалов, EnglishDom, та ділиться підбіркою англомовних різнотематичних клубів для максимальної користі

Як відомо, людство в 2021 році поділилося на дві категорії — ті, хто вже спробував голосову соцмережу Clubhouse, і решта землян. Марк Цукерберг розповідає про футуристичні технології Facebook-лабораторії. Ілон Маск заявляє про історичну зустріч з Каньє Вестом. Опра Вінфрі, Марк Кьюбан, Джаред Лето і багато інших знаменитостей, венчурних капіталістів, підприємців та інфлюенсерів користуються ексклюзивним застосунком Clubhouse, який доступний наразі лише за запрошенням.

Більшість користувачів у захваті від платформи — вона дозволяє легко спілкуватися та слухати лідерів думок і навіть просувати свої власні бізнес-проєкти. Застосунок складається з віртуальних кімнат, де ви можете послухати спікерів із різноманітних тематик — від маркетингу й бізнес-стратегії до нейробіології та ставок на спорт. Є й більш безтурботні кімнати: про найкращі гамбургери в мультфільмах, кумедні інтимні історії та ідеї для побачень.

Згідно з даними цифрової платформи EnglishDom, на початку карантину люди почали значно більше взаємодіяти між собою напряму, а не лише з викладачами. Так, відвідування розмовних клубів, де люди спілкувалися за допомогою відеозв'язку, зросло на 37%. Живий контент отримав нове дихання. Clubhouse — фактично дитина локдауну та відповідь на запит аудиторії, яку замкнули у домівках.

Окрім того, що в Clubhouse можна завести нові знайомства та отримати неочікувану інформацію, хайпову платформу можна використати й з користю. Тому ми підготували для вас коротку інструкцію, як покращити англійську в новій соцмережі, та зібрали кілька пізнавальних клубів для старту.

4 способи прокачати свою англійську в Clubhouse

1. Слухати людей. У соцмережі виступають як носії мови з різними акцентами, так і люди, для яких англійська — не рідна. Слухаючи їх, а не тільки стандартизовану англійську, до якої ви звикли з фільмів та серіалів, ви почнете краще розбиратися у відтінках та розмаїтті вимов. Також це допоможе вам концентрувати увагу в багатоголоссі темпів, тембрів та акцентів — необхідно бути максимально уважним, щоб зрозуміти їх.

Корисним буде додатково занотовувати слова, ідіоми та граматичні конструкції, що вам сподобалися — це помічний інструмент для підняття рівня англійської мови. Якщо сумніваєтеся, чи під силу вам подібний формат опрацювання лексики, ліпше фокусуватися на контексті розмови, бо жодна бесіда не доступна для запису.

Розуміння сказаного прийде поступово.

2. Підняти руку та говорити. Звичайно, у Clubhouse це не обов’язково, і можна бути лише слухачем. Однак, якщо вас не влаштовує така пасивна позиція — "піднімаєте" руку в кімнаті й чекаєте, поки модератор надасть вам слово. І тут починається найцікавіша частина, адже ви можете спілкуватися з людьми у реальному часі, які до цього моменту здавалися недосяжними. Бо ж саме через неймовірну кількість відомих особистостей мережа зараз переживає вибух.

Не зважайте на свій акцент, бо у більшості він є. Та не зважайте на помилки, які ви ненароком зробили, бо ж усі їх роблять, навіть носії мови. Головне — говорити. Міжнародна аудиторія лояльна до помилок, бо для більшості учасників англійська мова не перша. До того ж у вас буде можливість підготувати питання й піддивитися необхідні слова за потреби.

На початку може бути легка незручність через те, що ви не бачитимете реакцію людей, а вона потрібна для надання правильного тону спілкуванню. Тому уявіть, що ви виступаєте перед своїми друзями, відпустивши хвилювання та ніяковість — і тоді люди будуть слухати вас з цікавістю. Для підняття рівня розмовних навичок англійською важлива систематичність, а практика спілкування з носіями мови з часом допоможе говорити вільно, позбутися невпевненості та страху.

3. Приєднатися до уроку. Clubhouse стає зручною платформою для обміну знаннями. Зокрема для тих, хто хоче вивчати іноземні мови. Ви можете зайти в кімнати, де викладачі пояснюють перфектні часи, різницю між герундієм та інфінітивом або діляться лайфхаками, як краще підготуватися до екзаменів з англійської. У такому форматі можливість "піднятої" руки буде виглядати звичною — ви можете поставити питання з "зали" та отримати на нього відповідь.

4. Створити свій "клуб". Так, в мережі є кімнати на всі смаки і щодня їхня кількість збільшується. Але якщо серед них все одно немає підходящого, його можна створити самостійно. Наразі застосунок все ще перебуває на експериментальній стадії створення клубів, тому необхідно подати запит та почекати на підтвердження. Подумайте про створення розмовного або читацького клубу, ком'юніті навколо певної навички чи теми. Так у вас завжди буде команда однодумців, а також особиста платформа для покращення англійської — говорити на цікаву особисто для вас тему завжди надихаюче.

Англомовні клуби для максимальної користі

Для легкого старту в Clubhouse ми підготували підбірку різнотематичних клубів. Тут ви можете знайти щось своє і долучитися до обговорення тем або зайняти позицію уважного слухача. Цим ви одночасно уб’єте двох зайців — дізнаєтесь багато нового та покращите свою розмовну англійську.

Tech Talks

Рівень англійської — Upper-Intermediate/Advanced

Акцент — American English

Це об'єднання людей, яке прагне надихати та навчати інших щодо сучасних технологій. Tech talks — це затишні "бесіди біля каміну", відкриті обговорення та інтерв'ю з лідерами думок, що навряд залишать вас байдужими. Так, нещодавно учасники клубу обговорювали інноваційність у сфері технологій та пов'язаний з нею синдром mental fatigue, тобто моральної втоми.

The Mindful Creative

Рівень англійської — Intermediate

Акцент — American & Afro-American English

Це спільнота творчого вайбу. Щопонеділка та щосереди тут проводяться 20-30 хвилинні кімнати з вправами для подолання стресу та тривожності, прийняття та розвитку присутності. Також в клубі відбуваються обговорення з експертами щодо того, як розвивати усвідомлений підхід до життя й творчості в цілому. Це класна можливість відволіктися від буденних справ, а також приділити увагу своєму психічному здоров’ю та пробудити творчу енергію.

Human Behaviour

Рівень англійської — Upper-Intermediate/Advanced

Акцент — British & American English

Мета клубу — зрозуміти як люди реагують на навколишній світ та як нові технології й штучний інтелект впливають на поведінку людей. Учасники дискутують з провідними вченими, мислителями та підприємцями. Наприклад, нещодавно знаний нейробіолог та професор Каліфорнійського університету Метью Вокер розповідав про важливість сну у сучасному світі, його вплив на ментальне здоров’я та поведінкові реакції людини.

Power of Art

Рівень англійської — Intermediate

Акцент — American English

У цьому клубі зібралися художники, організатори мистецьких спільнот та агенти змін, які досліджують силу мистецтва. Вони переконані, що воно здатне мобілізувати, навчати, агітувати, зцілювати суспільство. Ставши на творчий шлях, необхідно довіряти інтуїції та робити так званий "стрибок віри" для того, щоб просунутися вперед. Якщо ви поділяєте цю думку, тоді це чудова нагода поповнити лави учасників клубу.

Movie Club

Рівень англійської — Intermediate/Upper-Intermediate

Акцент — American English

Це як книжковий клуб, але про фільми. Щотижня в Movie Club обговорюються культові фільми, такі як The Big Lebowski, Truman Show, Fight Club та фільми, які нещодавно вийшли на екрани на кшталт Soul та Tenet. Поєднати улюблене (перегляд фільмів) з корисним (їх обговоренням) — ідеальне комбо для кінолюбителів.

Зараз, коли локдаун став нашою буденною реальністю, нам понад усе хочеться спілкування й взаємодії, а Clubhouse якраз задовольняє цю потребу максимально безпечно. Чи стане він новою глобальною соцмережею на кшталт ТіkТоk, поки не зрозуміло. Але спробувати цю соціальну аудіомережу треба хоч б тому, що ви таким ще ніколи не займалися.