Косово піде на поступки перед сербами, але за однієї умови

Косово піде на поступки перед сербами, але за однієї умови
Фото: 24 Канал

Керівництво частково визнаного Косово вирішило відкласти на місяць перехід на національні документи та номерні знаки, який мав би статися вже сьогодні, 1 серпня. Саме цього дня мали б втратити чинність так звані нейтральні документи і знаки для мешканців півночі Косова, де проживає багато етнічних сербів.

Останні негативно ставляться до відокремлення регіону від Сербії, маючи сербське громадянство і користуючись сербською валютою. У Косово на такі поступки пішли за умови, що місцеві серби на півночі розберуть барикади, заявив прем'єр-міністр Косова Альбін Курті.

"У співпраці з нашими міжнародними союзниками ми зобов'язуємося відкласти виконання рішень щодо номерних знаків та документів на в'їзд-виїзд у пунктах перетину кордону з Сербією на 30 днів за умови, що всі барикади будуть розібрані та буде відновлено повну свободу пересування", – відмітив він.

Нагадаємо, в прикордонних районах між Косово та Сербією 31 липня склалася нестабільна ситуація: в містах оголосили повітряну тривого, місцеві жителі повідомляють, що чули звуки вибухів.

Серби почали будувати барикади, протестуючи проти рішення про перереєстрацію транспортних засобів та ідентифікаційних карток.