Загострення між Сербією та Косово: у прикордонних районах оголосили повітряну тривогу та чути звуки пострілів

Загострення між Сербією та Косово: у прикордонних районах оголосили повітряну тривогу та чути звуки пострілів
Північна частина міста Митровиця, населена сербами. Фото: скріншот з YouTube-каналу Royal Weddings

В прикордонних районах між Косово та Сербією 31 липня склалася нестабільна ситуація: в містах оголосили повітряну тривого, місцеві жителі повідомляють, що чули звуки вибухів. Таку інформацію передают місцеві ЗМІ та користувачі в Twitter.

Сирена лунає як у сербських містах, зокрема в Новий Пазар, так і по ту сторону кордону, в деяких провінціях Косово.

Видання  N1 повідомляє, що серби почали будувати барикади, протестуючи проти рішення про перереєстрацію транспортних засобів та ідентифікаційних карток.

"Було блокування дороги в Зубіному Потоці біля Вараг і в Рударі. Нібито були поширені неправдиві новини про те, що муніципалітет буде заблокований спецпідрозділами, що абсолютно не відповідає дійсності", – повідомив заступник начальника поліції Косово в Північному регіоні Бесім Хоті.

Поліція Косова також повідомила про постріли у своїх громадян із боку протестуючих сербів.

"У деяких місцях частина пострілів була спрямована на поліцейські підрозділи, але, на щастя, постраждалих немає", - йдеться у повідомленні відомства в Facebook.

В мережі почала з'являтися інформація, що нібито "всі дороги, які сполучають Косово і Сербію, заблокували". Косівська поліція офіційно повідомила, що лише дві дороги до Сербії заблоковано, решту дорог відкриті.

В цей же час президент Сербії Олександр Вучич заявив, що нібито "поліція республіки Косово опівночі розпочне операцію на півночі краю". За його словами, "буде перекрито в'їзд громадянам із виданими в Сербії особистими документами". Через це Вучич збирається виступити з терміновим звернення до нації. 

На фоні інформації про загострення між країнами Міноборони Сербії виступило з офіційною заяваю. 

Пресслужба відомства опублікувала наступне повідомлення: "Через велику кількість дезінформації, яку адміністрація Приштини навмисно публікує в ефірі та яка поширюється через фейкові облікові записи в соціальних мережах і на певних веб-сайтах, у яких стверджується, що між Збройними силами Сербії та Косовською поліцією нібито відбувся конфлікт, Міністерство оборони повідомляє, що армія Сербія поки що не перетинала адміністративну лінію і жодним чином не заходила на територію Косово і Метохії".

В чому суть конфлікту між Сербією та Косово

28 лютого 1998 розпочали збройні зіткнення між етнічно албанською Армією визволення Косова, метою якої було здобуття незалежності для країни, проти сербської поліції та югославської армії. В результаті в конфлікт вступили треті країни, в тому числі члени НАТО. Альянс розпочав операцію "Союзна сила", яку в Сербії називали "агресією". Бомбардування тривали з 24 березня 1999 по 11 червня 1999 р.

Операція стала завершальним етапом Косовської війни, що призвело до виводу югославських військ з території краю Косово й Метохія та до його переходу під контроль сил НАТО, а пізніше — ООН. У лютому 2008 року косовські албанці односторонньо проголосили незалежність Косова. Однак серед числа тих, хто не визнає незалежності Косово є й Україна. Сербія досі вважає Косово частиною своєї території.

Конфлікт загострився коли влада Косов оголосила, що з 1 серпня сербські документи та автомобільні номери на території країни будуть недійсними і їх потрібно перереєструвати до кінця вересня 2022 року. Це рішення аргументували тим, що Сербія не визнає документи Косова.