Німеччина й Польща готуються укласти угоду про центр ремонту Leopard для України

Leopard 2A4, танк
Leopard 2A4. Фото: Wikipedia

Німеччина та Польща наближаються до угоди щодо створення сервісного центру для ремонту бойових танків Leopard та іншої техніки, яку використовує Україна. Про це заявив посол ФРН у Польщі Томас Баггер агентству Bloomberg.

Він зазначив, що переговори мають завершитися найближчими днями, до саміту НАТО у Вільнюсі, який відбудеться 11-12 липня. Хаб у Польщі буде використовуватися для постачання вкрай необхідних запчастин для обладнання німецького виробництва.  

Канцлер Німеччини Олаф Шольц раніше підтвердив, що тривалі перемовини щодо хабу майже завершилися, і що Німеччина, яка поставила Україні танки Leopards, зенітні самохідні установки Gepard і системи протиповітряної оборони, такі як Patriots та Iris-T, скоро зможе допомогти відремонтувати їх поблизу поля бою. 

"Звичайно, найкраще, якщо системи озброєння переміщаються лише на невелику відстань за межі України, ремонтуються на місці, а потім передислокуються", — сказав Шольц.

За даними сервісу Oryx, який збирає інформацію з відкритих джерел, щонайменше чотири танки Leopard 2 та 16 бойових машин піхоти Bradley були знищені або пошкоджені.

Нагадаємо, в травні президент польського збройового концерну Polska Grupa Zbrojeniowa Себастьян Хвалек заявив, що перемовини з німецькими виробниками Leopard щодо здійснення капітального ремонту техніки, переданої Україні, наближаються до фінішу.

Він зазначав, що сторони прояснюють питання укладання контрактів та постачання запчастин, адже запасні частини є ключовим фактором для підтримання обладнання в робочому стані.