Польща підвищує боєготовність війська

Польща підвищує боєготовність війська

Польська влада вирішила підвищити боєготовність деяких військових частин після влучання ракети по території Польщі та вивчає наявність підстав для запуску процедур, передбачених статтею 4 договору НАТО.

Про це повідомила канцелярія президента Польщі Анджея Дуди.

“Північноатлантичний альянс перебуває у режимі готовності. Ми підвищили рівень готовності Збройних сил Польщі, в тому числі протиповітряної оборони. Наші літаки підтримуватимуть літаки союзників”, - заявили у канцелярії із посиланням на слова президента Польщі.

У відомстві додали, що Польща “діє спокійно та зважено”.

Як повідомляє Reuters, у середу, 16 листопада, НАТО на прохання Польщі проведе засідання на підставі 4 статті Альянсу.

В статті 4-й НАТО йдеться про те, що "сторони консультуються одна з одною кожного разу, коли, на думку будь-якої зі сторін, територіальна цілісність, політична незалежність або безпека будь-якої зі сторін перебувають під загрозою". Стаття не передбачає військової участі інших країн НАТО.

Зазначимо, Міністерство закордонних справ Польщі офіційно заявило, що ракета, яка впала у прикордонному з Україною районі, була російського виробництва.

Нагадаємо, 15 листопада, коли Росія завдавала ударів по містах та енергетичних об'єктах по всій Україні, з'явилася інформація, що у Люблінському воєводстві Польщі впала ракета та загинули люди. Прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький терміново скликав комітет Ради міністрів з питань національної безпеки і оборони.

За підсумками засідання комітету польського уряду було вирішено розглянути питання застосування статті 4 НАТО (Стаття 4 – скликання всіх членів альянсу для консультацій з питань безпеки).