Україна отримає від Норвегії ще до 12 танків різних типів

Україна отримає від Норвегії ще до 12 танків різних типів
Фото: Радіо Свобода

Очільник норвезького міністерства оборони Бйорн Арільд Грам заявив про рішення надати Україні 12 танків різних типів. За його словами, йдеться про вісім звичайних танків і до чотирьох танків особливого призначення. Також Норвегія виділить фонди для придбання боєприпасів та запчастин.

У заяві норвезького уряду не уточнили, які саме танки Осло передасть Києву. Однак, згідно з документом, на який посилається Інтерфакс, Норвегія направить до Європейського фонду миру близько $24,7 млн для закупівлі боєприпасів та запчастин до танків Leopard 2.

Нагадаємо, що разом з тим уряд Норвегії запропонував надати близько 75 мільярдів крон ($7,3 млрд) допомоги Україні протягом п’яти років. Тобто Осло пропонує надавати Києву щорічно протягом наступних 5 років по $1,5 млрд.

Як з'ясувалося, після різкого підвищення цін на газ на європейських ринках, що стало один із наслідків повномасштабної російсько-української війни, бюджет Норвегії почав різко наповнюватися, адже країна є один із експортерів енергоносія.