В Афганістані запроваджують верховенство законів шаріату

В Афганістані запроваджують верховенство законів шаріату

Лідер радикального ісламістського руху "Талібан" Хайбатулла Ахундзада, що захопив владу у Афганістані у 2021 році, наказав суддям повністю дотримуватися законів шаріату, які включають публічні страти, побиття камінням, ампутацію кінцівок тощо.

Про це повідомив головний речник Талібану Забіхуллах Муджахід, передає видання The Guardian.

Відомо, що лідер талібів провів таємну зустріч з так званими верховними суддями, після чого видав наказ про верховенство законів шаріату.

Зазначимо, що після захоплення влади лідери Талібану заявляли, що пом'якшать закони в порівнянні з тими, що діяли в 1996-2001 роках, але за рік ісламські радикали повернулися до найбільш жорстких правил шаріату.

Зараз таліби вимагають слідувати hudud і qisas. Перше слово означає покарання правопорушень відповідно до "законодавства", тоді як qisas перекладається як "відплата натурою" або "око за око".

До hudud відносять, зокрема, подружню зраду або фіктивні звинувачення у цьому, розпивання алкоголю, крадіжки, викрадення та пограбування на дорозі, віровідступництво та повстання. До qisas, серед іншого, відносять вбивство та навмисне нанесення тілесних ушкоджень.

З моменту приходу Талібану до влади в Афганістані в 2021 році у ЗМІ та соціальних мережах з'являлися кадри публічних покарань "правопорушників". Поліція, що підкоряється радикальному руху, також виставляє на публічний огляд тіла людей, які загинули під час затримання.