“Вагнер” шукає у Білорусі найманців, які готові воювати проти Литви та Польщі

вагнер, білорусь
Польовий табір "Вагнера" у Білорусі. Фото: Джордж Баррос, керівник групи GEOINT та один з аналітиків ISW / Тwitter

Під час навчань, які проходять серед військовослужбовців збройних сил Республіки Білорусь, відбувається набір до лав ПВК “Вагнер”.

Про це повідомляє Центр національного спротиву.

Згідно з отриманою інформацією від підпілля серед білоруських військовослужбовців, які проходять вишкіл під керівництвом інструкторів ПВК "Вагнер", однією з умов контракту є готовність до участі в бойових діях на території сусідніх держав, зокрема Польщі та Литви.

Це свідчить про те, що "вагнерівці" здійснюють набір серед військовослужбовців з Білорусі з метою залучення їх до збройних конфліктів в інших країнах, включаючи територію сусідніх держав.

Такі дії можуть викликати значну політичну та міжнародну напругу і потенційно нарушувати міждержавні відносини.

"Вагнерівці" у Білорусі: для чого вони Лукашенку

Українські прикордонники 15 липня підтвердили про прибуття "вагнерівців" до Білорусі. За даними моніторингових каналів, російські найманці рухалися із РФ та розмістилися на теририторії наметового табору в с. Ціль, що під Осиповичами.  При чому, у Міністерства оборони Білорусі повідомили, що "вагнерівці" навчають військовозобов'язаних з білорусі освоювати навички переміщення на полі бою та тактичної стрільби, отримувати знання з інженерної підготовки та тактичної медицини

Зазначимо, що самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко,ймовірно, прагне використати свою владу над ПВК "Вагнер", щоб отримати поступки від Путіна.

Американські аналітики з Інституту вивчення війни (ISW) вважають, що "вагнерівці" були найважливішою темою під час нещодавньої зустрічі Путіна і Лукашенка.

Посилаючись на російські джерела, аналітики стверджують, що "вагнерівці" були найважливішою темою під час зустрічі Путіна і Лукашенка. При цьому, Путін хотів, щоб "Білорусь брала більшу участь у війні в Україні, і відхилив компромісну пропозицію Лукашенка змусити білоруські сили провести демонстрацію сили на кордоні Білорусі з Україною.