Відповідальні за "референдуми" отримають санкції та заборону бачитися з близькими в Україні - МінТОТ

Відповідальні за "референдуми" отримають санкції та заборону бачитися з близькими в Україні - МінТОТ

Міністерство з реінтеграції окупованих територій заявляє, що особи, відповідальні за проведення "референдумів" щодо приєднання відповідних окупованих територій до Росії, окрім кримінальної відповідальності, стикнуться із рядом заборон з боку української влади.

Забезпечте стрімке зростання та масштабування компанії у 2024-му! Отримайте алгоритм дій на Business Wisdom Summit.
10 квітня управлінці Арсенал Страхування, Uklon, TERWIN, Епіцентр та інших великих компаній поділяться перевіреними бізнес-рішеннями, які сприяють розвитку бізнесу під час війни.
Забронювати участь

Як підкреслюється у його повідомленні, силові та розвідувальні відомства України, а також саме МінТОТ володіють повною інформацією щодо організаторів, виконавців і поплічників проведення псевдореферендумів.

Там анонсували, що стосовно усіх вказаних осіб буде введено санкції, а також ініційовано їх кримінальне переслідування, призупинено соціальні виплати, арештовано рухоме та нерухоме майно.

"Звертаючись до зрадників і колаборантів, попереджаємо: 1) жоден із вас не уникне кримінальної відповідальності; 2) жоден із вас більше не зможе відвідати своїх родичів і близьких на підконтрольній Україні території; 3) жоден із вас не зможе отримувати пенсійні й інші соціальні виплати; 4) жоден із вас не зможе використовувати власні активи на підконтрольній Україні території", - йдеться в повідомтенні.

При цьому в Мінреінтеграції не уточнюють, що аме мали на увазі під забороною відвідування родичів і близьких абсолютно усім причетним до зазначених заходів.

Нагадаємо, що згідно зі статтею 1 закону про порядок виїзду з України і в'їзду в Україну громадян України, вони ні за яких підстав не можуть бути обмежені у праві на в'їзд в Україну.

В свою чергу, довічне ув'язнення в Кримінальному кодексі у статтях 111 - 111-2 передбачене лише за держзраду в умовах воєнного стану таа зайняття посади в адміністративних чи правоохоронних окупаційних структурах або організацію політичних заходів (серед яких не перераховано заходи з волевиявлення), що призвело до "тяжких наслідків". Однак за це можна і "лише" 15-річне позбавлення волі. За інші ж види колаборації з окупантами довічних термінів ув'язнення не передбачено, а за деякі можна відбутися й штрафом.