Пінгвіни ходять дахом: на станції "Академік Вернадський" зафіксували новий сніговий рекорд (ФОТО)

Пінгвіни ходять дахом: на станції "Академік Вернадський" зафіксували новий сніговий рекорд (ФОТО)
Фото: Національний антарктичний науковий центр

На українській станції "Академік Вернадський" в Антарктиді зафіксували новий сніговий рекорд. Рівень снігу вже сягнув позначки 3 метри 45 см, що майже на півметра більше, ніж торішній максимум.

Про це повідомляє Національний антарктичний науковий центр.

"Зазвичай же максимальна річна висота снігового покриву біля станції була не більш як 2 метри. Тепер же насипало майже 3,5 м, водночас деякі замети біля "Вернадського" сягають 6 метрів, а на нашому острові є й до 10", - йдеться в повідомленні.

Зазначається, що зафіксовані в грудні 2021 року 3 метри теж були рекордними: вони перевищили показник 2,65 метрів 2016 року.

"Офісну частину "Вернадського" (вона нижча) замело з двох боків, утворивши такий собі сніговий перехід: можна і не обходити будівлю, просто перейти по даху. Так уже, до речі, й роблять деякі пінгвіни", – розповіла метеорологиня 27-ї УАЕ Анжеліка Ганчук.

Вчені прогнозують, що рівень снігу ще зростатиме, адже нинішня зима стала аномально теплою: середня температура була лише трохи нижчою -2°С. А внаслідок теплої зими в атмосфері утримується більше вологи, що призводить до інтенсивніших опадів.

Нагадаємо, зима 2022 року в районі української антарктичної станції “Академік Вернадський” стала найтеплішою за весь час спостережень.