Українцям пояснили, як самостійно видалити вірус із телефону

Українцям пояснили, як самостійно видалити вірус із телефону

Держспецзв’язку продовжує надавати відповіді на найпоширеніші запитання українців щодо протидії загрозам у кіберпросторі, безпечного користування телефонами, інтернетом.

У відомстві розповіли, як можна самостійно видалити вірус із телефону.

"Віруси у смартфоні не тільки впливають на повноцінну роботу пристрою. Передусім вони становлять загрозу особистій, конфіденційній, фінансовій інформації, яка може стати доступною зловмисникам", - підкреслюють в Держспецзв’язку.

Розпізнати, що на смартфоні встановлено шкідливе програмне забезпечення, можна за різними ознаками. Наприклад, швидке розрядження батареї, значне уповільнення роботи, часті збої. 

"Періодично перевіряйте встановлені на телефоні додатки – якщо бачите такий, якого ви не встановлювали, одразу видаляйте", - зазначають у Держспецзв’язку.

Самостійно видалити віруси з телефону можна так:

  • Переведіть пристрій у безпечний режим (або увімкніть режим польоту, відключіть інтернет-з’єднання). Перевірте пристрій вбудованим антивірусом, якщо такий є на телефоні, та видаліть всі знайдені загрози: Налаштування – Обслуговування пристрою – Захист пристрою – Сканувати телефон. Зауважимо, шлях може відрізнятися, залежно від моделі смартфона.
  • Якщо на телефоні немає вбудованого антивірусу, скористайтеся спеціальними антивірусними додатками. Не користуйтеся російськими програмами, довіряйте відомим розробникам та завантажуйте антивіруси тільки з офіційних магазинів чи вебсайтів розробників.
  • Якщо на смартфоні антивірус відсутній, можна також просканувати телефон комп’ютерним антивірусом:- підключіть телефон через USB до комп'ютера,- запустіть сканування антивірусом підключених пристроїв.
  • Як крайній захід – скиньте систему до заводських налаштувань. Налаштування – Загальне керування – Скидання – Скинути систему до заводських налаштувань. Майте на увазі, що всі дані на смартфоні у такому разі будуть видалені. Щоб не втратити важливої інформації, не забувайте заздалегідь робити резервне копіювання даних.

"Якщо не впевнені, що можете впоратися самостійно, зверніться до спеціалістів сервісного центру", - підкреслили у Держспецзв’язку.

Нагадаємо, Міністерство цифрової трансформації та національний проєкт Дія.Цифрова освіта долучились до запуску платформи екстреної допомоги з цифрової безпеки Nadiyno. Цей інструмент можна використовувати для посилення власної онлайн-безпеки та захисту від онлайн-загроз.