Через Рені розпочинається беззупинковий рух вантажних поїздів без митного контролю

рені залізниця
Залізниця у Рені. Фото: Тимофій Бесп'ятов, Delo.ua

Вантажні поїзди на ділянці залізниці через Рені відтепер пропускатимуться без митного оформлення та зупинок. Як повідомляють у філії "Укрзалізниці" "Центр транспортної логістики", відповідний протокол між урядами України та Молдови набув чинності ще 17 жовтня.

"Це дозволяє розпочати фактичний пропуск без зупинок організованих вантажних поїздів територією України ділянкою Етулія (Республіка Молдова) – Рені (Україна) – Джурджулешть (Республіка Молдова) та у зворотному напрямку", - йдеться у повідомленні.

Митне оформлення вантажів, що перевозяться через Рені до станції Джурджулешть або на територію Румунії (Галац) та у зворотньому напрямку, буде здійснюватися лише в пунктах пропуску при першому виїзді/в'їзді в Україну. Йдеться по пункти "Сокиряни", "Могилів-Подільський" та "Басарабяска" (а також "Кучурган" після відновлення там руху поїздів).

З 1 по 31 грудня буде діяти перехідний період, коли до перевізних документів додаватиметься паперова (роздрукована) копія митної декларації із зазначенням в графі "Митниця на кордоні" коду одного із зазначених митних постів.

Таку роздруківку зобов'язані будуть перевіряти начальники станцій відправлення при прийомі до перевезення експортних вантажів, що вивозяться через пункт пропуску "Рені – Джурджулешть".

Нагадаємо, що Україна та Молдова домовилися про беззупинковий рух вантажних поїздів через Рені ще у квітні. У серпні відповідні зміни до міжурядової угоди про діяльність залізничного транспорту було ратифіковано Верховною Радою.

Зазначимо також, що у жовтні Україна та Молдова підписали протокол щодо організації на території України спільного контролю на залізничному пункті пропуску з невизнаною Придністровською Молдавською Республікою "Кучурган - Новосавицька".

Президент Володимир Зеленський заявив, що залізниця через Придністров'я - це "ще один маршрут нашого експорту, додатковий транспортний коридор, який точно посилить весь наш регіон". Втім, пояснень щодо того, як та коли цей коридор може запрацювати на практиці, не наводилося.