В Україні посилюють контроль за використанням антибіотиків у ветеринарії

В Україні посилюють контроль за використанням антибіотиків у ветеринарії
В Україні посилюють контроль за використанням антибіотиків у ветеринарії

Міністерство економіки України затвердило порядок використання протимікробних ветеринарних лікарських засобів у ветеринарній медицині та порядок подання звіту про обсяги застосовуваних протимікробних ветеринарних лікарських засобів.

Про це повідомляє прес-служба Міністерства економіки.

Для забезпечення контролю за використанням антибіотиків у ветеринарній медицині 30.12.21 наказом Мінекономіки №1177 затверджено та 13.01.22 зареєстровано в Міністерстві юстиції: порядок використання протимікробних ветеринарних лікарських засобів у ветеринарній медицині та порядок подання звіту спеціалістами ветеринарної медицини лікарські засоби про обсяги застосовуваних ними протимікробних ветеринарних лікарських засобів.

Заступник міністра економіки України, торговий представник України Тарас Качка зазначив, що протимікробні ветеринарні лікарські засоби, антибіотики, нині залишаються основними лікарськими засобами боротьби з бактеріальними інфекціями у ветеринарній медицині.

За його словами, неконтрольоване, надмірне застосування таких ліків у тваринництві призводить до того, що проблема стійкості до протимікробних препаратів є серйозною загрозою для здоров'я людей.

"Для забезпечення контролю за використанням антибіотиків Мінекономіки розробило відповідний наказ, який є обов'язковим для виконання операторами ринку. Для підготовки до нового регулювання встановлено перехідний період до 21 березня 2023 року, коли наказ набуде чинності", — прокоментував Качка.

Зокрема, наказ розроблений на виконання Закону України "Про ветеринарну медицину", прийнятого Верховною Радою України 4 лютого 2021 року, та Національного плану дій щодо боротьби зі стійкістю до протимікробних препаратів.

Зазначимо, антимікробна резистентність (АМР) – це ризик для здоров'я громадян, що зростає, світова загроза. Кількість різних резистентних (стійких до дії антибіотиків) бактерій, що передаються людині від тварин, щодня збільшується, оскільки для лікування тварин використовують фактично такі самі антибіотики, що й для лікування людей.

Найбільша небезпека, що викликає розвиток протимікробної резистентності у ветеринарній медицині, це біотрансформація антибіотиків із тваринницької продукції організм людей.

Зазначимо, з квітня 2022 року антибіотики в Україні відпускатимуться в аптеках лише за наявності у пацієнта електронного рецепту. Його можна буде отримати у будь-якого лікаря, незалежно від наявності декларації із сімейним лікарем.