До закону про роботу з РРО внесуть важливі поправки, зокрема про штрафи, — Мінекономіки

термінал
Розрахунок через термінал. Фото: Depositphotos

Найближчим часом має бути ухвалено законопроект із поправками про роботу з реєстраторами розрахункових операцій (РРО), у ньому будуть виключені деякі штрафи. Про це повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Забезпечте стрімке зростання та масштабування компанії у 2024-му! Отримайте алгоритм дій на Business Wisdom Summit.
10 квітня управлінці Арсенал Страхування, Uklon, TERWIN, Епіцентр та інших великих компаній поділяться перевіреними бізнес-рішеннями, які сприяють розвитку бізнесу під час війни.
Забронювати участь

"Упевнений, що це буде зроблено найближчим часом", - заявив заступник міністра економіки Ігор Дядюра.

За його словами, до законопроекту має увійти поправка щодо звільнення підприємців від штрафів за деякими порушеннями, яку ініціював голова комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данила Гетманцева.

"Я чув про цю ініціативу Данила Гетманцева, що тих, хто встановить РРО до 1 лютого, частково звільнять від штрафів. Від деяких штрафів – наскільки я розумію, до порушень пропонується не чіплятися. Проте це зовсім не означає, що фіскальний чек можна не видавати ", - сказав Дедюра.

Законопроект також має зняти неточності, що виникають під час роботи з РРО. Зокрема, документ зобов'язаний платіжні системи видавати фіскальні чеки за встановленою формою.

"Цьогорічний закон звільняє від необхідності застосовувати РРО при торгівлі на ринку за готівку. Це застаріла норма, на мій погляд. У нас на ринках має прийматися і банківська картка, і оплата через QR", - додав Дядюра.

Останнім часом деякі підприємці приймають лише готівку. У зв'язку з цим Держспоживслужба попередила, що тим, хто відмовляє у розрахунку через термінал, загрожують штрафи: 8 500 грн – для суб'єктів господарювання, від 85 до 170 грн – для посадових осіб, 34-85 грн – для тих, хто здійснює розрахункові операції. .

Нагадаємо, Незважаючи на всі спроби ФОПів протистояти фіскалізації, з 1 січня 2022 року кожен підприємець, який займається ресторанним бізнесом, туристичні оператори та агенції, готелі, інтернет-магазини, продавці текстилю, магазини секондхенду тощо. зобов'язані використовувати РРО чи ПРРО. За першого порушення оштрафують на 100% від суми чека. Після другої та наступних таких угод штраф становитиме 150% від суми чека.

З 1 січня 2022 року українські ФОП та платники єдиного податку 2-4 груп почали працювати з касовими апаратами. Порушники сплачуватимуть штрафи від 100% до 150% від суми угоди.

Фото: Depositphotos