За 2021 рік в Україні відкрилося на тисячу ресторанів більше, ніж закрилося: які ресторанні проекти у тренді

За 2021 рік в Україні відкрилося на тисячу ресторанів більше, ніж закрилося: які ресторанні проекти у тренді

Порівняно з 2020 роком ресторатори в Україні стали більше відкривати закладів, ніж закривати, при тому, що пандемія ще не закінчилася. Про це Delo.ua розповіла директор Аналітичного центру "Ресторани України" Ольга Насонова.

За її словами, у 2021 році в Києві закрилося близько 150 ресторанів, а відкрилося 282 ресторани. Тобто у столиці за рік додалося 132 ресторани.

По всій Україні за 2021 рік кількість ресторанів зросла на тисячу, якщо порівнювати з 2020 роком. Так, за минулий рік по країні закрилося близько 1,5 тисячі закладів, а відкрилося 2,5 тисячі. У 2020 році загалом по Україні закрилося 4 тисячі ресторанів через часті локдауни.

До цього числа входять різні заклади громадського харчування, серед них великих ресторанів меншість, оскільки це дорожчі проекти. Найбільше відкрилося кав'ярень та барів.

Загалом по Україні станом на сьогодні працює 600 тисяч працівників громадського харчування, хоча 2021 року працювало близько 800 тисяч людей. Це цифри без урахування не оформлених працівників.

При цьому складно порахувати точну кількість, оскільки заклад може працювати як ФОП та ТОВ. Зазвичай на один ресторан оформлено одне ТОВ та кілька ФОПів.