Рада ухвалила "антитютюновий" закон: електронні сигарети прирівняні до звичайних

Рада ухвалила "антитютюновий" закон: електронні сигарети прирівняні до звичайних

Законопроект №4358 “Про внесення змін до деяких законів України щодо охорони здоров'я населення від шкідливого впливу тютюну” підтримали конституційною більшістю – за нього проголосували одразу 317 народних депутатів.

Забезпечте стрімке зростання та масштабування компанії у 2024-му! Отримайте алгоритм дій на Business Wisdom Summit.
10 квітня управлінці Арсенал Страхування, Uklon, TERWIN, Епіцентр та інших великих компаній поділяться перевіреними бізнес-рішеннями, які сприяють розвитку бізнесу під час війни.
Забронювати участь

Ініціатором антитютюнового законопроекту №4358 є народний депутат України Лада Булах, підтримана головою профільного комітету Михайлом Радуцьким. Норми антитютюнового законопроекту підтримали МОЗ України, міжнародна та українська антитютюнова громадськість.

Норми законопроекту ґрунтуються на Рамковій конвенції ВООЗ щодо боротьби з тютюном та Директиві 2014/40/ЄС, які передбачають обмеження на застосування у тютюновій індустрії маркетингових технологій, спрямованих на підвищення привабливості тютюнових виробів, стимулювання продажів та створення ілюзії меншої шкоди.

Законом передбачено:

  1. Айкоси та електронні сигарети прирівнюються до звичайних сигарет (їх тепер теж не можна курити в громадських місцях).
  2. Медичні попередження на упаковках сигарет тепер мають бути розміщені з обох боків пачки цигарок, які площа збільшується з 50% до 65% від розміру пачки з фотографіями-зображеннями наслідків куріння. МОЗ проводитиме щорічну ротацію цих попереджень.
  3. Впроваджується заборона на продаж будь-яких міцних сигарет та сигарет з ароматизаторами.
  4. Заборона на рекламу, спонсорство та продаж особам віком до 18 років електронних сигарет, ТІЕН, електронних пристроїв для куріння, а також тютюну та його замінників в інтернеті. Штраф за це передбачено у розмірі 1020 гривень, а у разі повторного порушення – 10200 гривень.
  5. Введення процедури звітності виробників про інгредієнти та викиди тютюнових виробів.

Нагадаємо, що за результатами опитування GATS у 2017 році в Україні сьогодні серед підлітків віком від 13-15 років кожен п'ятий курить електронні сигарети, а кожен сьомий – курець тютюнових виробів.

Також згідно з даними опитування Київського міжнародного інституту соціології стало відомо, що, крім підлітків, відсутність розуміння про шкоду куріння е-сигарет відзначено і серед дорослого населення. Так, 40% респондентів у віці 18-30 років вважають, що пасивне куріння е-сигарет менш шкідливе для людей, ніж пасивне куріння сигарет, а 30% молоді взагалі вважають, що куріння електронних сигарет не призводить до серйозних наслідків для здоров'я.