Курити вже не модно: як принижують курців у Європі та збираються це робити в Україні

Курити вже не модно: як принижують курців у Європі та збираються це робити в Україні

Досвід європейських країн та США показує, що жорстке регулювання тютюнового ринку допомагає скоротити кількість курців та зберегти здоров'я нації, а Україна лише на шляху до подібних заходів. Розповідаємо, як у світі та Україні борються з курінням

Всесвітня організація охорони здоров'я констатує, що тютюнова епідемія є однією з найсерйозніших загроз для здоров'я населення, яке коли-небудь існувало у світі. Нікотин, який міститься в сигаретах, входить до ТОП-5 найнебезпечніших наркотиків поряд з героїном, кокаїном, барбітуратами та алкоголем.

Нікотин, як і кокаїн, є алкалоїдом, який чинить негативну фізіологічну дію на організм людини, переважно на її нервову систему. При вдиханні сигаретного диму нікотин через легені всмоктується в кров, потім транспортується у мозок, чим збуджує деякі відділи парасимпатичної нервової системи.

Таким чином у курців відзначається підвищення частоти та сили серцебиття, посилення слиновиділення та перистальтики кишечника. Численні наукові дослідження підтверджують, що куріння призводить до низки серцево-судинних захворювань та виникнення вроджених дефектів. Жінки, які вживають нікотин під час вагітності, збільшують ризик захворювання своїх майбутніх дітей на діабет 2 типу, ожирінням, гіпертонією, а також підвищують шанси отримати різні нейроповедінкові дефекти, дихальну дисфункцію та безпліддя.

Більшість електронних сигарет також містять нікотин. Нещодавнє дослідження CDC (Центру з контролю та профілактики захворювань США — Delo.ua) показало, що 99% електронних сигарет, що продаються в США, містять нікотин, який може завдати шкоди мозку підлітка, що розвивається.

Мозок людини розвивається приблизно до 25 років, а куріння сигарет (у тому числі й електронних) у підлітковому віці може завдати шкоди тим частинам мозку, які контролюють увагу, навчальність, настрій та контроль над імпульсами. Щоразу, коли створюється новий спогад або вивчається новий навичка, між клітинами мозку встановлюються сильніші зв'язки – синапси. Куріння ж слабшає їх створення. Крім цього, вживання нікотину в підлітковому віці може збільшити ризик залежності від інших наркотиків у майбутньому.

Саме тому, усвідомивши всю небезпеку масового поширення серед населення звички щодня вживати нікотин, країни одна за одною почали вводити безліч заходів для боротьби з епідемією тютюнопаління. А останнім часом ці заходи стали ще жорсткішими. І це стало приносити свої плоди - курити стає не модно, але навіть у якомусь сенсі принизливо. Якими методами багатьом країнам вдалося досягти такого ефекту?

Європа та США: курити дорого та складно

Кафедра економіки способу життя Британського Інституту економіки (Institute of Economic Affairs) оприлюднила дослідження рейтингу "країн-нянек" Nanny State Index 2021 , влада яких найсильніше заважає своїм жителям вдаватися до шкідливих звичок - курити тютюн і електронні сигарети. Ступінь "турботи" автори дослідження вимірювали за наявними в державах заборонами, обмеженнями на рекламу, навмисною установкою високих цін на шкідливі товари або більшими податками на них, нараховуючи за це певну кількість балів. Ці вчені брали з офіційних відкритих джерел, актуальних на березень 2021 року.

Згідно з результатами даного дослідження, на сьогоднішній день до найменш лояльних до куріння тютюну країнам належать Великобританія, Фінляндія та Норвегія.

Так, у Великій Британії заборонено рекламу будь-яких видів тютюну та їх демонстрацію на вітринах, немає автоматів для продажу тютюнових виробів, а всі цигарки представлені в однакових пачках без брендування. При цьому, як і в більшості європейських країн, тут заборонено і снюс — подрібнений тютюн у подушечках, які поміщають під губу.

Табу на куріння в громадських місцях країни поширюється також і автомобілі, які перевозять пасажирів до 18 років. Саме Великобританія стала першою країною ЄС, де запровадили графічні попередження про шкоду куріння на упаковках. Аналітики зазначають, що зараз у Великій Британії друга за величиною ставка тютюнових мит (хоча з поправкою на дохід вона падає до сьомого місця), а також найвища ставка податку на нагрітий тютюн — 272 євро (8540 грн) за кілограм. Дані норми призвели до того, що за останні 16 років кількість населення, що курить, у Британії знизилася з 45% до 14,1%.

У Лондоні сигарети продаються в супермаркетах та кіосках, але дізнатися про це досить складно, оскільки вони закриті від загального огляду у спеціальних відділеннях, розповіла мешканка Великобританії Лорена Вайпан. Тому щоб купити сигарети, потрібно точно знати, що саме ти хочеш. Реклами сигарет ніде немає, навпаки, всюди антиреклама, аж до самих пачок сигарет, де розміщені картинки про те, як куріння знищує людські органи. Ціни на найдешевші сигарети тут стартують від 5-6 фунтів (184-221 гривні), на слим - від 13 фунтів (480 гривень).

У Великій Британії у супермаркетах тютюнові вироби закриті від загального огляду у спеціальних відділеннях. Фото: Conveniencestore

"Через високу ціну на цигарки прості робітники купують тютюн і крутять собі самокрутки, так виходить дешевше. Електронні сигарети ще кілька років тому були дуже модними, але після поширення інформації про те, що вони навіть шкідливіші за звичайні, їх майже ніде не видно. Взагалі, тут курять набагато менше, ніж в Україні. Проте на різних заходах часто курять марихуану та кальян", - розповіла британка.

Дуже суворо регулюють куріння і в Норвегії — країна посідає перше місце у світі через нетерпимість до електронних сигарет. Вони тут продаються, але, як і звичайні, лише за закритою вітриною.

А от нікотиновмісні рідини в Норвегії продавати взагалі заборонено. У Норвегії вейпінг заборонено у всіх місцях, де заборонено і куріння звичайних сигарет — а діставати сигарети не можна у всіх барах, ресторанах, урядових будівлях та офісах. Рекламувати будь-які товари для куріння тут не можна, а виробники повинні одягати свій продукт тільки в однакові упаковки без бренду. У той же час тут дозволено снюс — у Норвегії він популярніший, ніж цигарки. За останні десять років норвежців, що палять, стало вдвічі менше — щодня курять лише 9% норвежців, тоді як вживають снюс — 13%.

Як розповів Delo.ua бізнес-консультант з Норвегії Андерс Педерсен , при покупці снюсу необхідно надати документи, щоб підтвердити своє повноліття.

" У нас у країні мало хто курить, я дуже рідко бачу курців. Але поширений снюс: цей вид тютюну та звичайні цигарки продаються в магазинах, але на їх продаж накладені вікові обмеження, тому у покупців обов'язково перевіряють посвідчення. При цьому тютюнові вироби заборонено викладати на вітрини — їх видають лише на прохання. Пачка цигарок коштує близько 8 євро (251 грн.). Електронні сигарети продаються взагалі в окремих магазинах, але вони не дуже поширені", — розповів Андерс.

У Норвегії на пачках цигарок завдано медичних попереджень про шкоду куріння. Фото: Untobaccocontrol

Третьою в рейтингу країн із найжорсткішими обмеженнями на тютюнопаління є Фінляндія . За даними дослідження, мета політики Фінляндії щодо боротьби проти тютюну — зробити країну не лише вільною від тютюнового диму, а й зовсім без нікотину. Відповідно до закону, який набув чинності у 2016 році, у Фінляндії заборонено курити в автомобілях з дітьми до 15 років. Також заборонено бездимний тютюн, торгові сигаретні автомати, відкрите викладання тютюнових виробів та електронних сигарет. Заборона також накладена з їхньої рекламу.

При цьому роздрібні мережі для торгівлі тютюновими виробами мають отримати ліцензію, яка з 2016 року зросла в ціні, щоб знизити кількість її придбання. Примітно також, що у Фінляндії житлові кооперативи мають можливість самостійно заборонити на своїй території курити навіть на балконах будинків та дворах.

Співробітник однієї з фінляндських логістичних компаній Аллан Ніємі зазначив, що в країні куріння не поширене завдяки тому, що для цього немає відповідних умов.

" Сигареты в Финляндии очень дорогие — самые дешевые стоят около 8 евро (250 гривен), но есть и по 12 (377 гривен). Не все готовы отдавать столько денег на вредную привычку. При этом сигареты постоянно дорожают, поэтому курящие часто прибегают к тому , щоб замовляти їх з інших країн - наприклад, з Естонії або Росії, курити можна тільки в спеціальних місцях і не можна закурити в кафе, парках, у дворах і навіть на своїх балконах. домовий кооператив, де мешканцю, що курить, можуть винести попередження. Через три такі зауваження можуть просто виселити", - говорить Аллан.

У Фінляндії відкриту викладку тютюнових виробів заборонено. Фото: Yle

Реклама тютюнових виробів у Фінляндії відповідно заборонена. Зате часто можна зустріти рекламу жуйок, які нібито стимулюють кинути палити.

За словами Аллана Ніємі, незважаючи на це, у Фінляндії все ж таки можна зустріти молодь, що курить, але за останні 20 років її кількість зменшилася приблизно з 70% до 10%. Влада ж перед собою поставила за мету знизити цей показник зовсім до 5%. Тим часом, досить поширене у Фінляндії та споживання снюсу, особливо серед неповнолітніх, проте найчастіше споживачі добувають снюс нелегальним способом, оскільки його поширення у Фінляндії заборонено. Тому школярі його купують у соціальних мережах чи на чорному ринку.

У США перші повноцінні заборони на куріння в громадських місцях були введені в трьох округах Каліфорнії в 1990 році. Вже в 2006 році Департамент охорони здоров'я та соціальних служб США опублікував дані, які були підтвердженням покращення показників здоров'я дітей, що зростають у бездимному середовищі, де на 4% менше курців, ніж у середньому по країні. При цьому, згідно зі звітом, обмежувальні заходи до тютюнопаління в Каліфорнії сприяли поширенню заборон на куріння та інших регіонах США.

До 2012 року більш як половина населення США проживала в районах, де діяла повна заборона куріння на території як мінімум одного типу громадських місць — ресторани, бари, робочі простори. При цьому загальнонаціональна політика з цього питання в США ніколи не існувала: кожен штат мав право встановлювати власні обмеження. Наприклад, в Іллінойсі куріння дозволено лише у приватному житлі чи автомобілі, а також у спеціальних готельних номерах. У Нью-Йорку штраф за куріння у громадському місці або у службовому транспорті сягає тисячі доларів. Також варто зазначити, що одним із основних заходів боротьби з курінням у США є значне збільшення вартості медичної страховки для нікотинозалежних громадян.

Наприкінці листопада 2019 року міська влада Нью-Йорка повністю заборонила ароматизовані електронні сигарети та ароматизатори до них. Раніше у більш ніж 30 країнах 450 людей зіткнулися із сильним нездужанням після куріння електронних сигарет, а 6 померло, ймовірно, після куріння вейпу.

За словами лікаря зі США Шеннона Міллера, у Техасі можна купити звичайні цигарки у супермаркеті, а електронні сигарети у супермаркетах не продають, лише у спеціальних магазинах. При продажу покупця обов'язково просять показати ID (посвідчення особи). У цьому реклами тютюну ніде немає, лише антиреклама. У громадських місцях ніхто не палить, але деякі курять у своїх автомобілях.

У США тютюнові вироби продають у спеціальних магазинах. Фото: Ny.racked

Українець Артур Мілютін протягом року працював у США і не знайшов у традиційному продуктовому магазині тютюнових виробів, бо їх продають у спеціальних відділах.

"Я жив у США у невеликому місті в Північній Дакоті. У всіх місцевих продуктових магазинах та у сусідньому Фарго у продажу тютюнових виробів не було взагалі. Але поряд з кожним супермаркетом був окремий вхід до невеликого магазину, де можна купити цигарки, але за умови надання посвідчення особи. Схожа ситуація і в Каліфорнії, де я був. Якщо порівнювати з Україною, у США я не зустрічав кіосків із цигарками, там немає такого безмежного продажу тютюну на кожному розі для кожного", - зазначив Артур.

У при покупці тютюнових виробів необхідно пред'явити посвідчення особи. Фото: Ny.racked

Україна: курити вільно залишилося недовго

Україна в питанні куріння сьогодні одна з найвільніших країн. В Україні можна купити сигарети прямо в кіоску чи не на кожному міському кварталі, у продуктових магазинах та інших торгових точках, барах та ресторанах. У багатьох закладах громадського харчування, крім їжі, можна замовити кальян і курити його на вулиці поза приміщенням.

Останні обмеження на тютюнопаління в Україні запроваджувалися понад 9 років тому. Це заборона куріння в громадських місцях, заборона будь-якої реклами, спонсорства та стимулювання продажу тютюнових виробів та торгових марок, обов'язок наносити на пачках цигарок медичні попередження про шкоду куріння розміром 50% від площі пачка з графічним малюнком. Крім того, з 2018 року у нашій країні поетапно підвищується акциз на тютюнові вироби.

Завдяки прийнятим ефективним нормам захисту населення від впливу тютюнових компаній із 2010 до 2017 року щоденного куріння серед дорослих у віці 15+ знизилося на 20% (з 25 до 20 процентних пунктів), а серед дітей 13-15 на 23% (з 19 до 15) процентного пункту).

Проте з появою тютюнових виробів для нагрівання та електронних пристроїв до них тютюнові компанії повністю оминули антитютюнове законодавство та знову отримали можливість агресивно просувати свою продукцію серед підлітків та молоді.

Як наслідок за даними Київського міжнародного інституту соціології, незважаючи на те, що динаміка частини курців в Україні знижується у віковій групі 18-30 років, кількість курців вперше за 10 років стрімко збільшилася: якщо в 2019 році їх було 27,6%, то в 2020 -м – вже 30,4%.

Проте у 2021 році ситуація може змінитися. У червні Верховна Рада України ухвалила у першому читанні комплексний антитютюновий законопроект №4358 "Про охорону здоров'я населення від шкідливого впливу тютюну". Документ підтримали конституційною більшістю 339 народних депутатів.

Що зміниться у випадку, якщо цей закон буде остаточно прийнятий та підписаний президентом Зеленським? Серед основних нововведень, які пропонує законопроект №4358, можна виділити, зокрема, заборону на паління пристроїв для нагрівання тютюну у всіх громадських місцях (школах, лікарнях, робочих місцях та закладах громадського харчування) нарівні з раніше прийнятою забороною куріння сигарет.

Буде заборонено вказувати кількість смол та нікотину в тютюнових продуктах, оскільки тютюнові компанії використовують як інформацію для споживача, що сигарети з меншою кількістю смол менш небезпечні і це вводить споживача в оману. Натомість наноситиметься інформація про те, що тютюнові вироби мають з'єднання, які викликають рак.

Під забороною будуть формулювання, що вказують на те, що продукт "менш шкідливий", ніж цигарки, а також, що він має переваги, пов'язані з життєвою силою, енергійністю, оздоровленням та омолодженням. Не можна буде відзначати смак чи його відсутність. Залучати покупців не можна буде і відмітками про те, що продукт не впливає згубно на навколишнє середовище або швидко розкладається.

В Україні у деяких магазинах продають цигарки неповнолітнім. Фото: Костянтин Мельницький / Delo.ua

Якщо депутати приймуть документ, в Україні не дозволять продавати також тютюнові вироби з вітамінами та кофеїном, оскільки вони створюють ілюзію, що куріння зміцнює здоров'я або робить людину енергійнішою. Те саме стосується добавок, які полегшують куріння або роблять дим кольоровим. А щоб курці краще розуміли наслідки вживання нікотину, медичні попередження в картинках на упаковках пропонують розміщувати з двох сторін і збільшити їх розмір до 65% площі пачки. Такі самі попередження про шкоду будуть розміщені і на упаковках стиків для електронних сигарет, але розміром до 30% площі упаковки. Крім того, хочуть заборонити робити знижки на такі продукти.

Автори законопроекту також хочуть боротися із популярністю в українців електронних сигарет. Документ повністю ліквідує рекламу та спонсорство брендів електронних пристроїв для куріння на теле- та радіопередачах, театральних та спортивних заходах (що сьогодні є одним з основних способів тютюнового бізнесу рекламувати себе), заборонить продавати неповнолітнім стіки для систем нагрівання тютюну "айкос", "гло" та інших та палити їх у громадських місцях.

Крім того, буде заборонено продаж цигарок з різними уподобаннями, наприклад, фруктів або солодощів. Як кажуть активісти громадської організації "Життя", які брали участь у розробці "антитютюнового" законопроекту, це приманка для залучення дітей до куріння.

За порушення норм "антитютюнового" закону депутати пропонують встановити штрафи від 1 тисячі гривень до 50 тисяч гривень за кожен окремий факт порушення.

Але й таких норм, вважають у ГО "Життя", є недостатніми: активісти організації наполягають, що законопроект потрібно "посилити" до другого читання, доповнивши його ще кількома нормами.

По-перше, забороною викладення сигарет на вітринах, оскільки це форма реклами.

По-друге, необхідно зобов'язати виробників виробів для нагрівання тютюну розміщувати на своїх продуктах медичні попередження розміром до 65% площі пачки — як і у випадку зі звичайними сигаретами. За аналогією з ними пропонують заборонити для таких продуктів ароматичні добавки.

Проте окремі норми документа мають і противники — наприклад, у комітетах Верховної Ради розглядають правку, яка дозволить зберегти продаж ароматизованих рідин для електронних сигарет. В ГО "Життя" наполягають, що заборона все ж таки необхідна, адже за даними досліджень , близько 80% дітей вживають саме електронні сигарети зі смаками та запахами фруктів.

В Україні сигарети продаються у продуктових магазинах. Фото: Костянтин Мельницький / Delo.ua

Крім того, окремі нардепи хочуть прибрати з проекту заборону реклами пристроїв для споживання тютюнових виробів і все ж таки дозволити палити IQOS і Glo в офісах, кафе, магазинах та розважальних закладах.

Виконавчий директор ГО "Життя" Лілія Олефір зазначила, що норми, які прописані у законопроекті №4358, що особливо стосуються великих попереджувальних картинок на пачці сигарет, є дуже важливими, оскільки вони як превентивний механізм впливають на тих, хто ще не почав курити.

"Зараз ми бачимо на пачках цигарок картинки, які вже втратили свою актуальність і нікого не лякають, тому потрібні нові картинки, які використовуються в країнах ЄС, які сприяють запобіганню поширенню куріння серед молоді. Після ухвалення цього законопроекту виробники будуть зобов'язані замінити їх на нові зображення ", - каже Лілія Олефір.

За її словами, коли будь-яка країна вживає жорстких антитютюнових заходів, вони дивляться на раніше проведені дослідження та практику інших країн. Коли депутати зареєстрували та проголосували в першому читанні цей законопроект, вони були поінформовані, що ніхто не вигадує ці норми, оскільки вони закладені у рамках конвенції ВООЗ. Понад 190 країн ратифікували цю конвенцію та поступово впроваджують її норми.

"Зараз більшість країн ЄС вже зробили оцінку, як запроваджені норми позитивно вплинули на зниження поширення куріння. Згідно зі звітом , поширеність куріння в державах ЄС серед людей від 15 років і старших зменшилася з 26% у 2014 році і до 23% у 2020 році. А поширеність куріння серед підлітків та молоді зменшилася з 29% у 2017 році до 20% у 2020 році, що вказує на позитивний результат запровадження цих норм", - констатує експерт ГО "Життя".

Враховуючи рівень поширеності куріння в Україні, в ГО "Життя" впевнені, що впровадження норм в Україні, які прописані в законопроекті №4358 — це не забаганка, а гостра необхідність, яка дозволить зупинити зростаючий тренд та моду на куріння серед української молоді, тим самим Зберігши здоров'я громадян у країні, де рівень смертності не дозволяє зволікати з адекватними рішеннями.

Наталія Лошакова та Марія Пирогова, спеціально для Delo.ua