В Україні пропонують заборонити жувальний тютюн та смакові курильні суміші

В Україні пропонують заборонити жувальний тютюн та смакові курильні суміші
В Україні пропонують заборонити жувальний тютюн та смакові курильні суміші. Ілюстрація: Delo.ua

Під заборону можуть потрапити продаж та виробництво тютюнових виробів зі смаком та жувальний тютюн

У середу, 28 квітня 2021 року, Кабінет Міністрів на своєму засіданні схвалив зміни до антитютюнового законодавства. Так, урядом внесено поправки до Закону про охорону здоров'я населення від шкідливого впливу тютюну, згідно з якими для виробників та імпортерів передбачено низку заборон, у тому числі продаж та виробництво тютюнових виробів зі смаком, масову рекламу та посилюється контроль над електронними сигаретами.

Про це у своєму телеграмі повідомив народний депутат Олексій Гончаренко.

Delo.ua тезово розповідає, які зміни внесено до антитютюнового закону.

Згідно з вимогами Директиви Європейського Парламенту та Ради 2014/40/ЄС щодо охорони здоров'я населення від шкідливого впливу тютюну Кабінет Міністрів запропонував деякі зміни до антитютюнового законопроекту.

Зокрема, забороняється виготовлення (крім виробництва для експорту), оптова та роздрібна торгівля та імпорт для реалізації на території України:

❌ тютюну для перорального застосування;

❌ тютюнових виробів, у яких показники складу нікотину, смоли та монооксид вуглецю в димі однієї сигарети перевищують: нікотин – 1,0 мг, смоли – 10 мг, монооксид вуглецю – 10 мг;

❌ тютюнових виробів, на упаковці яких відсутні зазначені законодавством медичні попередження;

❌ тютюнових виробів та тютюну для самокруток з характерним запахом або смаком;

❌ тютюнових виробів, що містять кофеїн, таурин або інші добавки, що асоціюються з енергетикою/життєвою силою, вітамінами та добавками, які справляють враження, що тютюн має привілеї для здоров'я;

❌ добавки, які полегшують видихання диму та мають властивість змінювати колір викидів;

❌ сигарет та тютюну для самокруток, фільтри, папір або капсули, які містять тютюн або нікотин;

тютюнових виробів з використанням на упаковці або на тютюнових виробах реклами, яка сприяє споживанню, а також, на яких зазначено, що тютюновий виріб менш шкідливий, ніж інші вироби з вмістом тютюну.

❌ імпортеру та виробнику забороняється поміщати в упаковку з тютюновими виробами вкладок, на яких пропонують знижки або аналогічні пропозиції.

При цьому посилюється контроль продажу електронних сигарет та заправних контейнерів для них. Також забороняється реклама електронних сигарет у мережі Інтернет, радіо, пресі тощо.

Також проектом закону пропонується внести зміни до закону № 2899 "Про заходи щодо запобігання та зменшення вживання тютюнових виробів та їх шкідливого впливу на здоров'я населення" та внести нові статті "Електронні цигарки", "Звітність про інгредієнти та викиди", зміни до статей про медичні попередження тютюнових виробів для куріння, нові статті про медичні попередження тютюнових виробів для куріння, інших, ніж цигарки, тютюн для самокруток та тютюн для кальяну, медичні попередження та пакування електронних сигарет та заправних контейнерів, трав'яних виробів для куріння.

Нагадаємо, що в Україні з лютого 2020 року до лютого 2021 року значно подорожчали тютюнові вироби. Цигарки з фільтром вітчизняних марок у лютому 2021 року в середньому по Україні продавалися по 44,71 грн за пачку (20 штук), що на 20,8% дорожче, ніж роком раніше, без фільтра — по 39,83 грн за пачку (дорожче) на 19,3%).