"Стоп-Земля" став найкращим фільмом і переміг у більшості номінацій премії "Кіноколо"

"Стоп-Земля" став найкращим фільмом і переміг у більшості номінацій премії "Кіноколо"

Найкращим фільмом 2021 року українські кінокритики назвали стрічку про підлітків "Стоп-Земля" — дебют у повному метрі режисера Катерини Горностай, а також обрали найкращі документальний, анімаційний та короткометражний фільми.

Національна премія кінокритиків "Кіноколо" оголосила переможців у восьми номінаціях. Церемонія нагородження відкрила "Київський тиждень критики", який показує найкращі світові арт-хіти. Фестиваль відбувається з 21 по 27 жовтня у кінотеатрі "Жовтень".

Цьогорічна асоціація кінокритиків майже всі призи премії "Кіноколо" віддала стрічці "Стоп-Земля" Катерини Горностай, залишивши ні з чим її найближчих претендентів — "Носорога" Олега Сенцова та "Карпатських реперів" Мирослава Латика.

"Стоп-Земля" названа найкращим фільмом, яка зняла стрічку Катерина Горностай — найкращим режисером, найкращим сценаристом та "відкриттям року", а виконавиця головної ролі Марія Федорченко — найкращою актрисою. Для неї це дебютна акторська робота.

Лише в одній номінації переміг інший фільм: найкращим актором названо Віталія Салія за роль у стрічці "Я працюю на цвинтарі". Таке рішення Асоціація кінокритиків ухвалила після спекотних дебатів, сказала ведуча церемонії нагородження тележурналіст та кінокритик Олена Чиченіна. Причиною суперечок стала інформація, яку кінокритики дізналися вже після підбиття підсумків голосування: Салій знявся у російському серіалі, детективі "Бухта глибока" у ролі морського офіцера. Але врешті-решт вирішили премію йому вручити.

"Стоп-Земля": про що фільм і де його подивитися?

"Стоп-Земля" - режисерський дебют у повному метрі Катерини Горностай, який вже був відзначений призами на кінофестивалях.

На Берліналі фільм отримав "Кришталевого ведмедя" у конкурсі стрічок про підлітків Generation 14plus.

На Одеському кінофестивалі стрічка стала лауреатом Гран-прі (приз глядацьких симпатій), отримавши шквал оплесків після показу, виграла "Злотого Дюка" у головній номінації "Найкращий фільм", а також приз отримала вся акторська команда стрічки, що складається з акторів-непро.

Режисер фільму "Стоп-Земля" Катерина Горностай Фото: Київський тиждень кінокритики

"Фільм про київську одинадцятикласницю з її шкільних буднях та інтимні прикрості з рідкісною для вітчизняного екрану достовірністю відтворює манеру спілкування юних героїв, насичену обсценою лексикою і непоказним молодіжним жаргоном. спробою представити шкільну утопію, простір терпимості та дружелюбності

Виконавиця головної ролі у фільмі "Стоп-Земля" Марія Федорченко. Фото: Київський тиждень кінокритики

Безконфліктність шкільного спілкування допомагає авторам зосередитися на основному завданні, показати переживання підлітка, що є наслідком не негативного впливу з боку навколишнього світу, а важкого, часом болісного пошуку самоідентифікації, спроб освоїтися з новими відчуттями, усвідомити свої бажання та взяти їх під контроль", - пише кінокритик Олександр Гусєв.

Де подивитись ?

Фільм "Стоп-Земля" вийде у широкий проект 3 лютого 2022 року.

Сьогодні, 22 жовтня, стрічку покажуть на Київському тижні кінокритики: вранці о 10.00 та ввечері о 18.30 у "Жовтні".

Де подивитися номінантів "Кіноколо" - "Носорога" Сенцова та "Королів ріпа"

Також на фестивалі можна буде переглянути ще два фільми, які зібрали найбільшу кількість номінацій премії "Кіноколо".

"Носорога" Олега Сенцова покажуть у неділю, 24 жовтня, о 10.00 та о 18.30 у "Жовтні".

Історія ґрунтується на реальних подіях 90-х в Україні. Головний герой на прізвисько Носоріг потрапляє у кримінальний світ і починає з битою та автоматом Калашникова завойовувати своє місце під сонцем.

Стрічка брала участь у конкурсній програмі "Горизонти" Венеціанського кінофестивалю.

"Королі ріпу" Мирослава Латика можна побачити у вівторок, 28 жовтня о 10.00 та 18.30 у "Жовтні".

Український мюзикл про сільського хлопця, який мріє стати відомими репером, щоб підкорити серце юної продавщиці продуктового магазину, і з волі нагоди потрапляє до кримінальної афери.

Усі три стрічки виграли пінтчинг Держкіно та отримали держфінансування на зйомки.

Найкращий короткометражний фільм - "Татусі кросівки"

Найкращим коротким метром кінокритики назвали фільм "Тачі кросівки" режисера Ольги Журби.

У фільмі розказано історію, яка відбувається у день від'їзду 13-річного підлітка з інтернату для дітей, позбавлених батьківського піклування, до прийомної американської родини.

Кадр з фільму "Тапини кросівки"

На Одеському кінофестивалі фільм отримав "Золотого Дюка" як Найкращий короткий метр із формулюванням "за ємність висловлювання та приголомшливу роботу режисера з непрофесійними акторами". Також його відзначила FIPRESCI.

Фільм відібрали у конкурсну програму Pardi di Domani ("Леопарди майбутнього") фестивалю у Локарно.

Інші номінанти: "Біжи, Таня, біжи" (режисер Софія Поліщук), Leopolis Night (режисер Нікон Романченко), "20-11-7.mp4" (режисер Аліна Панасенко).

Найкращий документальний фільм - "Цей дощ ніколи не закінчиться"

У номінації "Найкращий документальний фільм" перемогла стрічка "Цей дощ ніколи не закінчиться" Аліни Горлової. Фільм розповідає про 20-річного сирійця, який через війну залишив свою країну та разом із батьками приїхав до України, де зіткнувся з іншою війною. На найбільшому у світі фестивалі документального кіно IDFA картина перемогла у номінації First Appearance.

Інші номінанти: "Земля Івана" (режисер Андрій Лисецький), "Національний музей" (режисер Андрій Загданський), "Троянди. Фільм-кабаре" (режисер Ірена Стеценко).

Найкращий анімаційний фільм - "Непотрібні речі"

Кадр з фільму "Непотрібні речі"

Премію за найкращий анімаційний фільм отримала картина "Непотрібні речі" режисера Дмитра Лісенбарта. Знята за мотивами оповідання Роберта Шеклі "Лавка старовинних див", стрічка оповідає історію робота на ім'я Роб. Світова прем'єра фільму відбулася на Шанхайському міжнародному кінофестивалі, а українська – на Одеському. Картина є переможницею українського конкурсу Міжнародного фестивалю актуальної анімації та медіа-мистецтва LINOLEUM.

Чи може в недалекому майбутньому робот завести собі домашнього вихованця? Чи може цим вихованцем виявитися людина? Чи можуть вони стати друзями і що з того вийде? Любов до людей який завжди закінчується хепі-ендом.

 

Команда анімаційного фільму "Непотрібні речі": режисер Дмитро Лісенбарт, художник Дмитро Кривоніс, продюсер Віталій Хало. Фото: Київський тиждень кінокритики

Інші номінанти: "Глибока вода" (режисер Ганна Дудко), "Тигр бродить поруч" (режисер Анастасія Фалілєєва), Papier-mâché (режисер Анастасія Фалілєєва).

Нова премія "За досягнення"

Премію, яку цього року було вручено вперше, отримав Денис Буданов – кінокритик, який займається цифровою архівацією національного кінопроцесу – представленням вітчизняних стрічок та кінофестивалів у провідних кінобазах мережі, серед яких IMDb, Letterbox тощо.

Хто обирає переможців "Кіноколо"

- "Кіноколо" - щорічна премія, заснована у 2018 році. Наразі комітет премії налічує 45 членів — українських кінокритиків, які оцінюють фільми. У 2020 році найкращим фільмом року стала "Атлантида" Валентина Васяновича, у 2019 - " Домой " Нарімана Алієва, у 2018 - "Донбас" Сергія Лозниці.

- Організатори "Кіноколо" - Спілка кінокритиків України, Асоціація "Сприяння розвитку кінематографа в Україні - дивись українське!" та компанія "Артхаус Трафік" за підтримки Держкіно.

Що покажуть на Київському тижні кінокритики у "Жовтні"

Цього року до міжнародної програми Київського тижня кінокритики увійшли чотири хіти з програм фестивалів у Берліні, Каннах, Торонто та Сан-Себастьяні: "Маленька мама" Селін Сьямми, "Червона ракета" Шона Бейкера, лауреат Канн за найкращий сценарій "Сядь за кермо" машини" Рюсуке Хамагуті та "Уховертка" Люсіль Хадзіхалілович за участю Алекса Лоутера, зірки серіалу "Кінець е****ого світу".

Ретроспективна програма "Нуль за поведінку" містить шість фільмів про бунт на різних рівнях: "Донні Дарко" Річарда Келлі, "Бунтар без причини" Ніколаса Рея, "Яскравий літній день" одного з лідерів тайванської "нової хвилі" Едварда Янга, кримінальну драму. Якщо..." Ліндсея Андерсона, відзначену "Золотим левом" Венеціанського кінофестивалю "Без даху, поза законом" Аньєс Варда та австралійську кінопритчу "Пікнік біля висячої скелі" Пітера Віра.

Програма "Фокус: Україна - Канада" це шість столичних прем'єр сучасних хітів українського та канадського кіно. Будуть показані канадські картини "Юний детектив" Евана Моргана, "Чорний потік" Ніколь Дорсі, "Надя, Баттерфляй" Паскаля Планте та українські "Стоп-Земля", "Носоріг" та "Королі ріпа".

Розклад тут .

Фільми Київського тижня критики на MEGOGO

На платформі MEGOGO в рамках партнерства запущено добірку фільмів міжнародної програми фестивалю різних років: "Ще по одній", "Земля кочівників", "Новий порядок", "Ширлі", "Маяк", "Будинок, який збудував Джек", "Менді", "Фатальна спокуса", "Тіснота". Вони доступні за посиланням .

Молодіжний канал MEGOGO LIVE готує спеціальний випуск програми "Поясни за саундтрек", де режисери, композитори фільмів, які номіновані на премію "Кіноколо" цього року, говорять про роль музики у кіно.