НАБУ завершило розслідування проти екс-директора "Оператора ринку", який виписав собі 2 млн грн премій

Фото: Facebook/Клуб энергетики
Володимир Євдокімов. Фото: Facebook/Клуб енергетики

Національне антикорупційне бюро 10 лютого повідомило колишньому директору держпідприємства "Оператор ринку" Володимиру Євдокімову про завершення розслідування за підозрою його у заволодінні 2,15 млн грн.

Як йдеться у повідомленні бюро, стороні його захисту відкрили матеріали кримінального провадження для ознайомлення перед складанням обвинувального акту та направленням його до суду.

Слідство встановило, що у 2019-2020 роках Євдокімов, зловживаючи службовим становищем, незаконно заволодів коштами держпідприємства через видання наказів про заохочувальні виплати самому собі на зазначену суму. У грудні йому повідомили про підозру у частині 5 статті 191 Кримінального кодексу.

"Зібраних матеріалів у рамках кримінального провадження достатньо для початку процесу відшкодування збитків, заподіяних ДП "Оператор ринку" діями його екс-керівництва. Для цього держпідприємство може подати цивільний позов у рамках кримінального провадження", - наголошується в повідомленні.

НАБУ вказує, що вже неодноразово звертало увагу підприємства на необхідність розпочати цей процес, однак такий позов досі не був поданий, що суперечить інтересам держави, яка втрачає можливість своєчасного відшкодування завданих йому збитків.

Євдокімов працював директором "Оператора ринку" з червня 2019 року до жовтня 2020 року, до цього він був членом Нацкомісії, що регулює сферу енергетики та комунальних послуг.

ДП "Оператор ринку" було створено за рішенням Кабінету Міністрів у квітні 2019 року для забезпечення роботи оптового ринку електроенергії. У новій ринковій моделі, що запрацювала з липня 2019 року, оператор відповідає за організацію купівлі-продажу електроенергії на ринку "на добу вперед" та на внутрішньодобовому ринку.