45% шукачів роботи в Україні не проти виїхати на заробітки за кордон - опитування

45,3% українських претендентів на роботу не проти виїхати на заробітки за кордон у поточному році, решта ж 54,7% їхати для роботи з країни не планують. Про це свідчать результати опитування, проведеного сайтом пошуку роботи Jooble.

При цьому 68,8% претендентів не мають попереднього досвіду поїздки за кордон на заробітки, а 31,2% українців зазначили, що такий досвід мають.

Найважливішою мотивацією для поїздки на заробітки за кордон користувачі вказали більш високу зарплату. Також у трійку головних причин увійшли відсутність постійної роботи в Україні та можливість накопичити кошти завдяки безплатному проживанню та харчуванню від роботодавця.

Крім того, серед причин претенденти вказують кращі умови праці, легальне працевлаштування, медичне страхування та зручний графік.

Стримують українців від поїздки на заробітки найчастіше наявність сім'ї, стан здоров'я, небажання змінювати звичний спосіб життя, страх зіштовхнутися з шахраями, наявність стабільної роботи в Україні, відсутність закордонного паспорта, відсутність заощаджень, незнання мови іншої країни, відсутність вакцинації, а також страх не облаштувати побут на новому місці.

48,8% опитаних вказали, що бажаний рівень заробітної плати за кордоном для них становить понад 30 тисяч гривень. Для 38,8% опитаних було б достатньо від 20 тисяч до 30 тисяч гривень.

10,9% респондентів Jooble задовольнилися б і сумою від 15 тисяч до 20 тисяч гривень, а для 1,9% взагалі було б достатньо отримувати хоча б еквівалент 10 тисяч гривень.

Дослідження аналітики провели на основі опитування 1035 українських користувачів з 15 листопада до 24 грудня 2021 року. Опитувалися шукачі вакансій у галузях виробництва, освіти, будівництва, медицини, державного сектора, готельно-ресторанної сфери, IT, логістики, фінансових послуг, роздрібної торгівлі, аграрного сектору та інших.

48,9% опитаних фахівців мають понад сім років професійного досвіду, 32,5% – від трьох до семи, а 18,6% – до трьох років досвіду. Згідно з опитуванням, 15,2% респондентів мають зарплату до 5 тисяч гривень, відносна більшість у 29,7% - 5-10 тисяч, 16,6% - 10-15 тисяч, 8,2% - 15-20 тисяч, 6,6% – понад 20 тисяч гривень.

Анкетування було анонімним і включало десять питань з запропонованими варіантами відповідей і можливістю написати власний варіант у деяких питаннях, щоб розширити межі відповідей і дати респонденту можливість висловити свою точку зору. Статистична помилка вибірки не перевищує 3%.

Зазначимо також, що проведене наприкінці жовтня - початку листопада опитування фонду "Демократичні ініціативи" спільно з Київським міжнародним інститутом соціології показало, що 47,8% українців хотіли б поїхати на постійну або тимчасову роботу до Німеччини, за якою далі слідують Чехія, Австрія та Польща.