Індекс "Біг Мака": курс долара в Україні оцінили в 11,8 грн/$

Індекс "Біг Мака": курс долара в Україні оцінили в 11,8 грн/$

Згідно з так званим індексом "Біг Мака", гривня знову опинилася в топ-10 найбільш недооцінених валют у світі, посівши шосте місце з кінця списку. Ще пів року тому національна валюта була на восьмому рядку.

Відповідні дані щодо рейтингу світових валют опублікувало видання The Economist.

У США бургер "Біг Мак" коштує 5,81 долара, тоді як в Україні його вартість становить 69 гривень, що трохи більше ніж два долари. Виходячи з цього, за розрахунками фахівців, долар в Україні має коштувати лише 11,8 грн, тоді як зараз, за даними НБУ, офіційний курс української валюти становить 28,38 грн за долар.

Таким чином, українська гривня недооцінена щодо долара на 58,1%.

Водночас гривня погіршила позиції в рейтингу найбільш недооцінених валют світу і опинилася на шостому місці з кінця, хоча раніше була на восьмому.

Найбільш недооціненими валютами світу у січні поточного року є валюти Росії, Туреччини, Індонезії.

Переоціненими валютами є лише швейцарський франк та норвезька крона. У Швейцарії "Біг Мак" коштує на 22,2% дорожче, ніж у США, у Норвегії – на десять відсотків.

Індекс "Біг Мака" — це приведена до єдиної валюти (наприклад, долара) вартість цього бургера у різних країнах, яка використовується для визначення паритету купівельної спроможності.

"Біг Мак" — найвідоміший продукт у мережі McDonald's. До того ж у будь-якій країні для виготовлення "Біг Мака" використовуються абсолютно ідентичні інгредієнти: м'ясо, хліб, сир, салат, цибуля тощо. Тому експерти журналу The Economist використовують його для розрахунків.

Аналітики наголошують, що такий індекс не є повноцінним інструментом оцінювання валют. Це лише засіб показати логіку обмінного курсу. Справа в тому, що індекс враховує лише купівельну спроможність. Насправді ж на курс впливають інші чинники, зокрема фундаментальні показники економіки країни.

Нагадаємо, після різкого падіння гривня почала зміцнюватися. Як розповіли експерти Delo.ua, це пов'язано з тим, що нерезиденти знизили свою активність під впливом пом'якшення риторики щодо можливого повномасштабного вторгнення армії РФ в Україну.