Курс гривні впав до семирічного мінімуму. Що заважає зміцнитися нацвалюті?

Курс гривні впав до семирічного мінімуму. Що заважає зміцнитися нацвалюті?
Фото: unian.ua

По-перше, дається взнаки напруга на ринку через загрозу масштабного вторгнення російської армії. По-друге, експортери очікують з обміном на гривню валютної виручки.

Забезпечте стрімке зростання та масштабування компанії у 2024-му! Отримайте алгоритм дій на Business Wisdom Summit.
10 квітня управлінці Арсенал Страхування, Uklon, TERWIN, Епіцентр та інших великих компаній поділяться перевіреними бізнес-рішеннями, які сприяють розвитку бізнесу під час війни.
Забронювати участь

Сьогодні, 27 січня, курс гривні на міжбанку досяг мінімуму за останні сім років і досяг 28,95-28,97 грн/$. Востаннє подібне в Україні відбувалось на початку 2015 року. Тоді офіційний курс національної валюти перевалив за 30 грн/$.

На сьогоднішній день щодо такого послаблення гривні є дві головні причини. По-перше, дається в знаки напруга на ринку через загрозу масштабного вторгнення російської армії. Нам зайвий раз це підтвердив і голова казначейства Мегабанку Андрій Олійник.

"Так, звичайно, сьогоднішні події на міжбанку – це наслідок паніки щодо можливого російського вторгнення в Україну. Послаблення гривні – це геополітичний фактор", – коментує ситуацію він.

По-друге, експортери очікують з обміном на гривню валютної виручки. Вони отримали відшкодування ПДВ у гривні, тому вирішують притримати валюту, оскільки послаблення гривні їм на користь.

Торги сьогодні, 27 січня, розпочалися при явній перевазі попиту на валюту над пропозицією. До 12:00 деякі угоди вже навіть проходили по 29 грн/$. З ситуацією намагається впоратись НБУ, заливаючи з самого ранку міжбанк доларом.

У регуляторі громадян і учасників ринку навіть заспокоїли, опублікувавши відповідне звернення з порівнянням ситуації у минулому році – кризою, спричиненою Covid-19.

Нагадаємо, що минулого тижня правління НБУ переглянуло прогнози щодо інфляції та дійшло висновку, що до кінця 2022 року вона становитиме 7,7%. І це при тому, що у попередньому прогнозі регулятора йшлося про 5%.