Якою буде інфляція в Україні до кінця 2022 року? Інвесткомпанії озвучили свої очікування

Якою буде інфляція в Україні до кінця 2022 року? Інвесткомпанії озвучили свої очікування

Сьогодні зростанню цін сприяє дорожнеча енергоносіїв та повідомлення про загрозу масштабного вторгнення армії РФ в Україну. Найближчим часом на поліпшення ситуації з цінами чекати не варто, зазначають експерти.

Минулого тижня правління Національного банку України переглянуло прогнози щодо інфляції та дійшло висновку, що до кінця 2022 року вона становитиме 7,7%. І це при тому, що у попередньому прогнозі регулятора йшлося про 5%, а при ухваленні держбюджету у Верховній Раді розраховували на 6,2%.

Впоратися з інфляцією цілком за допомогою того ж підвищення облікової ставки (яку НБУ вже підняв до 10% і в березні 2022 року збирається підняти до 11% ) у НБУ не вийде. Занадто вже багато факторів, що від нього не залежать. Наприклад, висока вартість ключових товарів на зовнішніх ринках (нафта, газ та інші енергоносії).

"Світові ціни на енергоносії залишатимуться високими довше, ніж очікувалося раніше... Зберігається і великий ціновий тиск з боку країн – торгових партнерів України, в яких інфляція лише наближається до пікових значень", – пояснювали НБУ.

У розмові з Delo.ua представники трьох інвестиційних компаній із новими прогнозами та поясненнями Нацбанку щодо зростання інфляції погодилися.

"Переглянуті прогнози НБУ майже збігаються з нашими. Ще наприкінці минулого року на 2022-й ми передбачали, що інфляція буде на рівні 7,5%", — зізнається аналітик Concorde Capital Євгенія Ахтирко.

Окремим пунктом вона додала, що зростання інфляції посилюють психологічні чинники, пов'язані з загрозою масштабного вторгнення російської армії в Україну. Охтирко впевнена, що найближчим часом на поліпшення ситуації з інфляцією чекати не варто.

Заступник директора з питань торгівлі цінними паперами Dragon Capital Сергій Фурса у коментарі Delo.ua прогнози регулятора також підтвердив. "Так, дійсно, ми теж очікуємо під кінець 2022 інфляцію в +-7,7%", — відповів Фурса.

Наскільки значущим є вплив високих цін на енергоносії, покажуть дані про інфляцію у січні та лютому, і якою мірою збільшилися витрати виробники переводять на споживачів. У грудні фактор дорогих енергоносіїв не відіграв помітної ролі. Про це повідомив голова департаменту макроекономічних досліджень групи ICU Віталій Ваврищук.

"Щоб і надалі мінімізувати цей негативний ефект, Кабмін намагається змусити місцевих виробників газу продавати 20% видобутку виробникам продуктів харчування зі значним дисконтом", — наголосив експерт.

Однак ціни на товари, які не потрапляють до категорії соціальних, ймовірно, почнуть зростати.

"Другий вагомий проінфляційний ризик, що виник останніми тижнями, це послаблення гривні через загрози російської військової агресії проти України, що може з часом призвести до певного подорожчання імпортних товарів", — говорить він.

З іншого боку, світові ціни на продукти продовжують уповільнюватися, про що свідчить індекс цін аграрної продукції FAO. Це спровокує позитивні ефекти і для вартості споживчого кошика в Україні, де продукти харчування займають понад 40%.

"З урахуванням всіх наведених аргументів ми очікуємо, що наприкінці 2022 року споживча інфляція становитиме 7,2%, хоча на сьогоднішній день переважають ризики того, що інфляція виявиться ще вищою", — прогнозує Ваврищук.

Нагадаємо, раніше експерти інвестиційної компанії Millstone&Co зазначали, що збільшення Національним банком України розміру облікової ставки матиме обмежений ефект на зменшення темпів інфляції, але й може сприяти подальшому уповільненню зростання ВВП.