Від цін на зерно до енергоресурсів: як російсько-український конфлікт може вдарити по світових ринках

Від цін на зерно до енергоресурсів: як російсько-український конфлікт може вдарити по світових ринках
Від цін на зерно до енергоресурсів: як російсько-український конфлікт може вдарити по світових ринках

Потенційна повномасштабна війна між Росією та Україною, яку може спровокувати вторгнення російських військ в українські регіони, торкнеться відразу кількох ринків: ціни на енергоносії продовжать повзти вгору, продовольча інфляція посилиться перебоями з постачанням зерна, а погляди інвесторів будуть спрямовані на захищены активи.

Забезпечте стрімке зростання та масштабування компанії у 2024-му! Отримайте алгоритм дій на Business Wisdom Summit.
10 квітня управлінці Арсенал Страхування, Uklon, TERWIN, Епіцентр та інших великих компаній поділяться перевіреними бізнес-рішеннями, які сприяють розвитку бізнесу під час війни.
Забронювати участь

Про це пише Reuters.

Аналітики зазначають, що Україна та Росія є одними з найбільших експортерів зерна у світі, тому бойові дії між цими країнами можуть призвести до його дефіциту та зростання цін на ринку. Це ще більше посилить продовольчу інфляцію, що росте на тлі пандемії Cоvid-19.

Чотири основні експортери – Україна, Росія, Казахстан та Румунія – відвантажують зерно з портів на Чорному морі, які можуть зіткнутися з перебоями внаслідок будь-яких військових дій чи санкцій.

За даними Міжнародної ради із зерна, Україна стане третім у світі експортером кукурудзи у сезоні 2021/22 та четвертим найбільшим експортером пшениці. Росія є найбільшим у світі експортером пшениці.

"В останні кілька місяців зросли геополітичні ризики у Чорноморському регіоні, що може вплинути на ціни на пшеницю в майбутньому", - заявив агентству Reuters стратег UBS Домінік Шнідер.

Крім цього, Росія – великий постачальник енергоресурсів: 35% імпорту природного газу до Європи припадає на російське "блакитне паливо".

Ескалація конфлікту між Києвом та Москвою може скоротити постачання російського газу через Україну та Білорусь, а новий газопровід "Північний потік - 2" ризикує взагалі не запроцювати.

Війна між Росією та Україною, найімовірніше, призведе і до підвищення вартості нафти. Якщо "чорне золото" зросте в ціні до 150 доларів за барель, це вдвічі прискорить інфляцію та уповільнить зростання ВВП, попереджають аналітики інвестбанку JPMorgan Chase.

Величезна ризикована подія зазвичай призводить до того, що інвестори шукають безпечні активи, такі як золото, ціни на яке досягли двомісячного піку, а також японська єна.

Активи Росії та України також відчують негативний вплив можливого військового протистояння. Протягом останніх кількох місяців суверенні доларові облігації обох країн відставали від конкурентів, оскільки інвестори скорочували свої позиції через зростаючі розбіжності між Кремлем та Заходом. Страждають і валюти двох країн. Рубль і гривня і без того поточного року демонструють найгірші результати серед усіх країн, а подальша ескалація лише посилить ситуацію.

Зазначимо, у вівторок, 18 січня, ціна нафти еталонної марки Brent зросла до $88,12 за барель. Це рекордний показник за останні сім років.