Рік рекордів зростання цін: що найбільше подорожчало в Україні в 2021 році, що минає

Рік рекордів зростання цін: що найбільше подорожчало в Україні в 2021 році, що минає

За 2021 рік, що минає, в Україні вдвічі подорожчали овочі, в 10 разів — газ для промислових компаній. Енергетична криза та пандемія призвели до того, що за рік зросли ціни практично на всі товари, послуги та продукти, і цілі галузі тепер зазнають збитків.

Забезпечте стрімке зростання та масштабування компанії у 2024-му! Отримайте алгоритм дій на Business Wisdom Summit.
10 квітня управлінці Арсенал Страхування, Uklon, TERWIN, Епіцентр та інших великих компаній поділяться перевіреними бізнес-рішеннями, які сприяють розвитку бізнесу під час війни.
Забронювати участь

Що найбільше зросло у ціні за 2021 рік, розповідає Delo.ua.

Божевільний попит та податок на нерухомість: ціни на житло йдуть у космос

Оскільки в нашій країні нерухомість — один з найпопулярніших і найзрозуміліших видів збереження та примноження капіталу, в Україні вона дорожчає практично завжди. Але якщо за підсумками минулого року максимальне зростання квартирних цін на первинному ринку склало 14-15%, то цього року квартири подорожчали ще більше.

Так, за різними оцінками, за рік вартість житла на первинному ринку зросла в середньому на 30%, але в деяких проектах до 40%. На вторинному ринку – у середньому на 20%. У другому півріччі цього року найбільше українці цікавилися квартирами у ціновому діапазоні $50-70 тисяч.

У 2022 році за сприятливих економічних умов вартість житла на "первинці" може збільшитися на 10-15%. Найбільші цінові коливання можливі з квітня по червень та з жовтня по грудень включно, вважає засновник та керуючий партнер групи компаній Concept Group Михайло Підвисоцький.

В основному українці сьогодні цікавляться квартирами у ЖК класів комфорт та комфорт+. І наступного року ця тенденція збережеться. Але якщо через попит подорожчає лише 30-40% новобудов, то решта 60-70% дорожчатиме з інших причин. Зокрема через податок на нерухомість — ухвалений у листопаді цього року законопроект №5600 зобов'язує тих, хто її продає, платити 18% ПДФО. Але тільки в тому випадку, якщо це вже третій продаж на рік. Тому продавці квартир заздалегідь закладатимуть це у вартість квартири.

Насамперед це стосується об'єктів високої якості із створюваними умовами для комфортного життя та можливістю зберегти кошти від знецінення.

Биткоїн дешевшає, дорожчає, дешевшає, дорожчає

За поточний рік ціна біткоїну суттєво змінювалася двічі. Перший раз навесні 2021 року: він більш ніж удвічі впав у ціні. Так, у середині квітня він коштував $64,5 тисяч, а вже в середині травня $29 тисяч. Зате на початку листопада цього року його ціна досягла історичного максимуму $69 тисяч, але вже наприкінці місяця опустилася до $41 тисячі.

Загалом максимальне, на 2000%, зростання вартості біткоїну було в період із березня 2021-го до листопада 2021 року. Але в середньому за 2021 вартість криптовалюти зросла на 70-150%.

Нові та б/у автомобілі

Через брак комплектуючих на автомобільному ринку у всьому світі утворився дефіцит багатьох марок авто, що спричинило зростання цін на вторинному ринку. А на нові автомобілі черга стоїть уже на рік уперед. Тому ажіотаж на б/в машини тільки збільшується, що призвело до зростання цін на них в Україні в середньому на 5%.

Через глобальну кризу автопрому, зумовлену дефіцитом чіпів і, як наслідок, спадом виробництва нових автомобілів, у першому півріччі 2022 року ціни на старі автомобілі зростуть ще приблизно на 15-20%.

деякі злетіли в ціні в 2 рази

За даними Держстату, інфляція в Україні за підсумками вересня 2021 року прискорилася до 11%, подолавши трирічний рекорд. До кінця року суттєве зростання в ціні демонструють продукти харчування та агропродукція. Найбільше подорожчали яйця та вершкове масло.

Інфографіка: Юрій Давидов / Delo.ua

Також від 35 до 96% подорожчали овочі, які входять до "борщового набору" — деякі майже вдвічі. З нього подешевшали хіба що картопля – на 15% та перець – на 30%.

Інфографіка: Юрій Давидов / Delo.ua

Хліб та батон подорожчали на 24%. У грудні 2020 року хліб "Український" коштував 24 гривні за буханець, а у грудні цього року - понад 30 гривень. Але й це не межа: через ціни на газ, що злетіли в 10 разів під кінець року, виробники хлібобулочних виробів заявляють, що ціну хліба сьогодні потрібно збільшити ще на 30%, інакше хлібозаводам доведеться закритися через нерентабельність.

Інфографіка: Юрій Давидов / Delo.ua

Також за рік в Україні подорожчала бакалія, зокрема продукти першої необхідності, такі як цукор, борошно та інше.

Інфографіка: Юрій Давидов / Delo.ua

Проїзд у громадському транспорті у Києві

У березні цього року під час чергового локдауну проїзд у київських маршрутках подорожчав з 8 до 10 гривень.

У листопаді мер Києва Віталій Кличко заявив, що після опалювального сезону вартість проїзду у громадському транспорті збільшиться до 12-14 гривень, а для туристів – до 20 гривень.

Подорожчання пояснили тим, що зросла вартість енергоносіїв. Після таких заяв кияни вийшли на мітинг під КМДА, щоб висловити своє незадоволення підвищенням вартості проїзду у транспорті. Це призвело до того, що у КМДА переглянули своє рішення та запевнили, що до кінця опалювального сезону не підвищуватимуть вартість проїзду, а ось навесні 2022 року тарифи підвищать до 12 гривень для киян, а для гостей столиці до 20 грн.

Паливо та енергоносії

За даними Держстату України, у листопаді цього року ціна бензину А-92 у середньому по Україні становила на 33,2% більше, ніж у листопаді 2020 року. Бензин марки А-95 подорожчав на 30,1%. Дизельне пальне — на 31,1%, а скраплений газ із листопада 2020 року до листопада 2021-го подорожчав на 46,6%.

Цілий рік нестабільною була вартість газу. А 21 грудня ціна на газ у Європі на біржі ICE Futures досягла нового історичного рекорду - 187,47 євро за МВт·год, тобто $2272 за тисячу кубометрів, після чого вона почала знижуватися.

Проте для промислових підприємств на кінець грудня ціна газу вже становить понад 65 тисяч гривень за тисячу кубометрів, тобто за рік його вартість збільшилась у 10 разів. Однак це не вплинуло на вартість газу для населення: залежно від постачальника, газ для нього коштує, як і раніше, до 8 гривень за кубометр. Різницю у тарифі за рішенням уряду покриває "Нафтогаз України".

Ціни на сировину

На початку року почали зростати ціни на окремі види сировини.   сталь, мідь, сільгосппродукцію, какао-боби, пластик та ін. Їхня вартість вже досягла максимального рівня за останні кілька років. І така тенденція може продовжуватися доти, доки не відновиться світова економіка.

Такий стрибок цін стався через підвищення вартості енергоносіїв, недостатніх запасів на складах та збою в ланцюжках постачання.

Збій поставок та зростання цін на морські перевезення

Через складнощі у роботі портів та перегоні порожніх контейнерів ціни на морські перевезення через пандемію злетіли до рекордних. Так, у період з жовтня 2020 по жовтень 2021 року тарифи на контейнерні перевезення на маршруті зі Східної Азії, наприклад, до західного узбережжя Північної Америки збільшилися майже в п'ять разів: з $3 800 у жовтні 2020-го до $17 500 у жовтні 2021 -го.

Приблизно на стільки ж зросла вартість фрахту на контейнерні перевезення за маршрутом з Європи до східного узбережжя Південної Америки: доставка контейнера в жовтні 2021 року коштувала приблизно $3 700, при тому, що роком раніше це коштувало близько $800.

Тарифи мобільних операторів

З 1 січня 2021 року суттєво збільшилися ціни у деяких мобільних операторів.

У "Київстар" тариф "Безлім", в який входить необмежений доступ до мобільного та дротового інтернету, обсяг вихідних дзвінків - 200 хвилин і 200 смс по Україні, в рос з 95 грн до 175 грн. Тобто майже вдвічі.

У Lifecell для багатьох тарифів дорожчала і вартість пакетів послуг на 4 тижні/30 днів, а для деяких тарифів і пакет послуг на один день.