В Україні прискорилася інфляція: овочі подорожчали на 20,5% за місяць

В Україні прискорилася інфляція: овочі подорожчали на 20,5% за місяць
Олія та цукру в Україні почали дешевшати. Фото: Facebook мережі "Сільпо"

У січні 2022 року у порівнянні з груднем 2021 року інфляція на споживчому ринку прискорилася до 1,3%, але в річному обчисленні ціни зберегли темпи зростання – 10,0%. Найбільше за місяць подорожчали овочі — одразу на 20,5%, свідчать дані Державної служби статистики України.

У статвідомстві підрахували, що за перший місяць року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 2,5%. Серед продуктів харчування подорожчало майже все. Ціни на яйця, фрукти, хліб, молоко та молочні продукти, м'ясо та м'ясопродукти, рис, сало та олію зросли на 1–3,9%.

Водночас зафіксувалося зниження середньої ціни на цукор та олію, вартість яких впала на 0,8% та 0,5% відповідно.

Традиційно подорожчала комуналка. Тарифи на житло, воду, електроенергію, газ та інші види палива загалом піднялися на 0,7% за місяць. У Держстаті пояснили, що це сталося здебільшого через підвищення тарифів на каналізацію на 14,9%, водопостачання – на 12,0%.

Через подорожчання квитків на залізничний транспорт у середньому проїзд країною додав у ціні 1,3%.

Крім того, у сфері зв'язку ціни зросли на 1,1%, що пов'язано, за словами експертів Держстату, з підвищенням тарифів на місцевий телефонний зв'язок на 13,6%.

Нагадаємо, в НБУ погіршили свій прогноз щодо інфляції, зазначивши, що, за їх підрахунками, темпи зростання цін у 2022 році сповільняться лише до 7,7%, замість 5%, які прогнозувалися раніше.

У свою чергу експерти вважають, що головним чином подорожчають соціальні продукти та комунальні послуги. Насамперед піднімуться ціни на продукти з низькою доданою вартістю, прогнозують економісти.