В Україні може зникнути «російська мова», але лише в школах

В Україні може зникнути «російська мова», але лише в школах

В українських школах може зникнути викладання російської мови. З 1 вересня в шкільній програмі її можуть замінити більш актуальними предметами, наприклад, англійською мовою.

16 квітня уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь заявив, що незабаром зі шкільної програми можуть прибрати уроки російської мови. Про це він повідомив у Facebook. 

«З нового навчального року в тих школах, в яких досі викладається така дисципліна, як «російська мова», потрібно розглянути можливість заміни іншими предметами або шляхом збільшення частки вивчення наявних дисциплін», – повідомив омбудсмен.

За його словами, до кінця цього навчального року вчителів російської мови, якщо вони не викладали нічого іншого, можливо відправити на простій. А вже з 1 вересня предмет "російська мова" замінити іншими, збільшивши частку вивчення таких дисциплін: історія України, українська мова, українська література, математика та англійська мова.

На думку Креміня, також важливо переглянути навчальну програми із зарубіжної літератури, адже в ній досі велика увага приділяється вивченню російських письменників.

Нагадаємо, 7 березня міністерство освіти та науки рекомендувало після закінчення канікул установам освіти тимчасово призупинити освітній процес або організувати дистанційне навчання. Для тимчасово переміщених осіб, а також тих, хто вимушено залишив місце проживання через військову агресію Росії, освіта може бути організована за індивідуальним, екстернатним та змішаним форматом, а також вони можуть навчатися у школах за місцем тимчасового перебування.